Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je danas Zvornik, gdje se sastao sa gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem, kako bi razgovarali o realiziranim projektima povratka, ali i trenutnim izazovima vezanim za bošnjačku povratničku zajednicu. Zajedno su u promet pustili nove putne pravce u Kozluku i Đulićima, koji su zajednički finansirani od strane FMROI i sredstvima Grada Zvornika.

„Na području Opštine Zvornik danas živi značajan broj Bošnjaka-povratnika. Povratnici su važni akteri u razvoju poljoprivrede i biznisa, imamo tu niz uspješnih priča, ali svakako treba raditi na stvaranju uslova za značajnija ulaganja Zvorničana koji trenutno žive i rade u inostranstvu. Izgradnja putne komunikacije, stvaranje osnovnih elemenata za život, a onda i kreiranje prilika za nove generacije ostaju naš strateški cilj. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je značajno pomoglo zvornički kraj, upravo iz razloga što ovdje imamo značajan povratak, imamo brojne porodice s djecom koji ovdje vide svoju budućnost. Na nama je da učinimo ono što možemo, budemo prisutni i prepoznajemo njihove potrebe“, kazao je ministar Ramić.

Gradonačelnik Stevanović je pozdravio dosadašnju saradnju i realizirane projekte, naglasivši potrebu nastavaka rada na razvoju infrastrukture i povezivanju cijelog područja Grada Zvornika.

„Imamo odličnu saradnju sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, te kroz ove zajedničke projekte pokazujemo da tamo gdje postoji volja rezultati neće izostati. Zahvalan sam stanovnicima Đulića i Kozluka što prepoznaju rad gradske uprave Grada Zvornika, te ćemo zajedno svakako nastaviti djelovati na poboljšanju uslova svih naših sugrađana. Veliki su projekti pred nama, potrebno je nastaviti raditi na razvoju infrastrukture. Bez partnera sa drugih nivoa vlasti te stvari bi tekle znatno sporije, ali evo, mi pokazujemo da možemo biti primjer dobre prakse i međuentitetske saradnje“, zaključio je gradonačelnik Stevanović.

Ovom prilikom, ministar Ramić je ukazao i na potrebu rješavanja postojećih izazova kada je u pitanju pristup osnovnom obrazovanju bez diskriminacije u školama u entitetu Republika Srpska. Istovremeno, podvukao je važnost stavljanja interesa djece na prvo mjesto.

„Postoje izazovi koje vrijedi premostiti, i mi ćemo uvijek biti spremni da sjednemo za sto i da tražimo rješenja, posebno kada je u pitanju obrazovanje i prilike za našu djecu ovdje. Ono što nikada ne smijemo dopustiti jeste da ijedno dijete ostane izvan sistema obrazovanja, a onda će naša djeca svojim znanjem, zalaganjem i trudom pokazati da mogu mnogo više i uprkos svim teretima koji im se stavljaju na teret. Hajde da im zajedno budemo podrška, da im ne stavljamo prepreke time što ćemo jedni drugima dokazivati silu“, dodao je ministar Ramić.

Ministar Ramić će u narednim danima nastaviti sa posjetama povratničkim zajednicama širom zemlje. „Izuzetno je važno da ja kao nosilac izvršne vlasti i jednog resora koji toliko ima direktne veze sa potrebama i dnevnim životom ljudi budem na terenu. Razgovor sa svakim čovjekom vam otvara jednu novu perspektivu o stvarnosti života koji živi naš narod. Hajde da budemo otvoreniji u tom procesu i da se zajedno suočavamo sa izazovima pred nama“, zaključio je ministar Ramić.