Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas šefa Misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera.

 

Glavna tema sastanka bila je ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. 

 

Sagovornici su kazali da je pozitivan korak provođenje izbora u Mostaru i formiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje čime je ispunjen dio prioriteta, ali da je trenutna dinamika realizacije nedovoljna. Predstavnici SDA su izrazili podršku ubrzanom provođenju prioriteta kako bi se dao novi zamah evropskom putu BiH.

 

Naglašeno je da prioritet predstavlja jačanje vladavine prava kroz reformu pravosuđa koja bi ovaj stub vlasti u Bosni i Hercegovini približila evropskim standardima i doprinijela jačanju pravne sigurnosti građana Bosne i Hercegovine.

 

Sastanku su prisustvovali i generalni sekretar SDA Halid Genjac i zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Alma Čolo.