Skupština Posavskog kantona je na današnjoj sjednici razmatrala i usvojila amandmane na Ustav Posavskog kantona, čime je u cijelosti provedena presuda Ustavnog suda FBiH koja je donesena po apelaciji federalnog premijera Fadila Novalića.

Tako je, između ostalog, izmijenjen član 10. kojim su definisani službenici jezici u Posavskom kantonu, a to su, nakon posljednjih izmjena, bosanski (umjesto „bošnjački jezik“), hrvatski i srpski jezik, dok su službena pisma latinica i ćirilica.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Posavskog kantona Mehmed Memišević je nakon današnje sjednice istaknuo da ovo pitanje, koje je već godinama aktuelno u pojedinim kantonima u FBiH, uopće nije smjelo biti prisutno.

- Pravo na jezik je najdragocjenija tekovina čovječanstva. To je definisano brojnim međunarodnim  konvencijama,  poveljama i deklaracijama – kazao je Memišević.

Memišević je pozdravio odluku Skupštine Posavskog kantona, te je iskazao zahvalnost zastupnicima koji su podržali ove izmjene.

- Nadam se da ćemo na ovim temeljima uvažavanja i međusobnog poštovanja nastaviti graditi međusobno povjerenje na dobrobit svih građana. Upućujem zahvalnost federalnom premijeru Fadilu Novaliću koji je uputio zahtjev za ocjenom ustavnosti – izjavio je Memišević.