Sa njim smo razgovarali o konstantnim kršenjima osnovnih ljudskih prava nani Fati Orlović, koja se već dugo godina bori sa vlastima u manjem bh. entitetu da se izmjesti nelegalno izgrađena crkva iz njenog dvorišta.

Iako je sud u Strazburu donio odluku da se crkva mora izmjestiti iz dvorišta nane Fate, to se do današnjeg dana još uvijek nije desilo.

Naš sagovornik kaže da je jedan od izgovora za ne poštivanje presuda i pandemija koronavirusa.

  • Izgovor koriste oni koji su dužni da izvrše odluke suda u Strazburu i jednom takvom odlukom oni su pritjerani uza zid i nemaju gdje. Onda se traže neki razlozi da se to ne bi desilo. Činjenica je da sektor koji je najmanje pogođen pandemijom, jeste sektor građevinarstva. Svjedočimo izgradnji puteva, školi i pandemija u tim situacija nije prepreka, jedino su građevinci potrebni da se ta crkva izmjesti i da bi se konačno ispoštovala odluka evropskog suda za ljudska prava. Govoriti da pandemija uzrokuje neizvršavanju odluke Suda je ustvari smiješno. Tužno je zbog toga što se na taj način još jednom prolongira pravo Fate Orlović i njene porodice da uživaju u svojoj imovini, 20 godina poslije početka njene borbe, odnosno 25 godina poslije genocida u kojem su ubijeni mnogi članovi njene porodice. To je nedopustivo, a također i zato što se pandemija koronavirusa, kao globalni problem koji nas je pogodio, da se koristi i za ove stvari. Korona će biti čini mi se kriva za svaki problem u ovoj zemlji – poručio je Mahmutović.

Naglasio je da je u BiH sve moguće, pa tako i da se ne poštuju odluke evropskog suda za ljudska prava o izmještanju nelegalno izgrađene crkve.

  • Razloze možemo tražiti u različitim politikama. Moralo bi se dublje ići, ali nije dobro i nije prihvatljivo da Fata Orlović 25 godina poslije rata ne može da dođe u svoju avliju rahat i da uživa kako je rekla u svojoj avliji – ističe naš sagovornik.

Pojašnjava da su državne institucije trebale biti veća podrška nani Fati u odbrani njenih prava.

  • Nana Fata je heroina nacije i svi joj moramo odati priznanje. Nije ovo samo borba nane Fate za komad zemlje u Konjević polju, ovo je borba za dostojanstvo Bošnjaka povratnika, koji su vrlo značajna kategorija u državi. Često mi ljudi kažu da su povratnici cement ili željezo u betonu BiH i da bez njih nema ni BiH. U tom smislu Fati Orlović moramo odati priznanje, svi, jer se borila za sve nas. Nažalost institucije BiH su zakazale u ovom slučaju. Vrlo često se stječe dojam da se Fata Orlović borila protiv institucija BiH – pojašnjava Mahmutović.

HAYAT