Dedić je nakon sastanaka izjavio da su i kantonalni ministri i predstavnici udruženja poljoprivrednika zadovoljni realizacijom prošlogodišnjeg programa poticaja, kao i nacrtom programa za 2021. koji će uz prijedloge koje su iznijeli biti upućen u daljnju proceduru.

Precizirao je da je za ovu godinu planirano 87 miliona KM za poticaje poljoprivredi, uz tri miliona KM za sufinansiranje kamata putem kreditno-garantnih programa za taj sektor, te dodatna sredstva Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) i poticaje nižih nivoa vlasti.

Dedić je naglasio da je na sastancima istaknuto zadovoljstvo redovnom isplatom poticaja, te dodao da su izmirene sve obaveze koje je ministarstvo planiralo za prošlu godinu.

  • Nastojat ćemo da tako bude i u narednom periodu kad su u pitanju investicije u poljoprivredu i prehrambenu industriju, podrška u otkupu i pokretanju proizvodnje, te ostale vrste poticaja – rekao je Dedić.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona Mato Brkić smatra da bi poticaji za određene poljoprivredne proizvode trebali biti preneseni s kantonalnog na federalni nivo, jer su prerasli njihove mogućnosti, piše Fena.

Zahvalio je federalnom ministarstvu na redovnom servisiranju obaveza prema poljoprivrednicima koje je vršeno u rekordno kratkom vremenu.

Admir Kahriman iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH također je zahvalio resornom ministarstvu na redovnoj isplati poticaja čime je održana poljoprivredna proizvodnja u FBiH, te izrazio nadu da će u 2021. poticaji za određene proizvode biti povećani.

HAYAT