Izjava predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića da zastupnici Stranke demokratske akcije blokiraju usvajanje budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu je bezočna laž kojom se očigledno pokušava prikriti nerad nametnute vlasti i nemar prema građanima.

Iako su davno istekli svi rokovi za usvajanje budžeta za 2024. godinu, Vlada FBiH tek danas, na samom isteku godine, razmatra ovaj dokument i neizvjesno je kada će on uopšte biti upućen u parlamentarnu proceduru.

S obzirom da nametnuta vlast nije ni pripremila prijedlog budžeta za narednu godinu, jasno je da su Konakovićeve tvrdnje da je SDA blokirala razmatranje i usvajanje dokumenta koji uopšte ne postoji potpuno sulude i da su u službi sakrivanja činjenice da je nametnuta vlast potpuno posvećena kadroviranju i ispunjavanju želja HDZ-a BiH, a ne interesima građana FBiH.

Umjesto da pripremom i usvajanjem budžeta FBiH pomognu najtežim pacijentima, boračkim i socijalnim kategorijama i svim građanima FBiH, ali i obećavanim setom fiskalnih zakona, aktuelna vlast isključivo radi na zapošljavanju svojih kadrova i imenovanju HDZ-ovog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH. Nikakve neistine, poput posljednje koju je iznio predsjednik NiP-a, to ne mogu sakriti.

Još jednom pozivamo Vladu FBiH da konačno prestane sa takvom praksom i da hitno pripremi i pošalje u parlamentarnu proceduru prijedlog budžeta za 2024. godinu.