1. Predsjedništvo SDA od Suda Bosne i Hercegovine i OHR-a traži da se ne povlače pred prijetnjama i pravno-političkim nasiljem Milorada Dodika. Višegodišnje popuštanje i uzmicanje pred njim dovelo je do stanja u kojem Dodik otvoreno zagovara secesiju. Milorad Dodik mora snositi pravne i političke posljedice zbog višegodišnjih napada na ustavno-pravni poredak, stvaranje atmosfere koja koči napredak zemlje i konstantnu proizvodnju tenzija i konflikata koji prijete stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini i regiji.

 

Predsjedništvo SDA će također inicirati podnošenje krivične prijave protiv predsjednika entiteta RS i ostalih odgovornih za organizaciju najavljene proslave neustavnog praznika 9. januara.

 

2. Predsjedništvo SDA odbacuje više puta ponovljene neistine koje je amabasador SAD-a Michael Murphy izrekao o SDA i njenom rukovodstvu. Ambasador Murphy nikada nije ponudio dokaze i argumente za svoje tvrdnje o korupciji, ali ni one da je SDA blokirala Federaciju BiH, da kontrolira pravosuđe i obavještajnu službu, da je podrivala važne reforme izbornog zakonodavstva. Istina je potpuno suprotna jer je SDA uvijek, bez iznimke, bila na strani pozitivnih procesa i reformi u Bosni i Hercegovini, vrlo često u saradnji sa partnerima iz SAD-a. SDA svoj odnos prema SAD-u nije promijenila, ali se odnos Ambasade SAD-a prema SDA promijenio od dolaska ambasadora Murphyja. Njegov odnos prema procesima u BiH, koji je doveo do suspenzije Ustava na jedan dan i formiranja aktuelne nesposobne vlasti, štetan je za Bosnu i Hercegovinu, ali i po ugled SAD-a.

 

3. Predsjedništvo SDA smatra da je bh. pravosuđu potrebna temeljita reforma, čiji cilj mora biti vraćanje integriteta pravosudnom sistemu, povjerenja javnosti i dosljednog provođenja principa jednakosti pred zakonom. Trenutno stanje bh. pravosuđa daleko je od toga, čemu javnost svakodnevno svjedoči.

 

Sud i Tužilašvo BiH su postali saučesnici u pomaganju ratnim zločincima da bijegom iz BiH izbjegnu pravdu. Konstantna je praksa da se optuženi za ratne zločine puštaju da se brane sa slobode, što im omogućava bijeg iz države. Istovremno, u drugim slučajevima hapse se i pritvaraju osobe koje bi se sasvim sigurno uvijek odazvale pozivima pravosuđa.

 

Posljednji primjer je hapšenje i pritvaranje predsjednika Suda BiH i bivšeg direktora OSA-e BiH zbog navodnog pokušaja da se prikupe dokazi i dokumentuju nečasne sudije i tužioci. Predsjedništvo SDA je pri jasnom stavu da niko nije iznad zakona i da niko nije kriv dok se to ne utvrdi kroz propisanu sudsku proceduru, ali to pravilo mora biti primijenjeno jednako na sve. Nažalost, umjesto toga, očigledno je da je bh. pravosuđe postalo alat za političke obračune, koji se provode preko nečasnih sudija i tužilaca, uz prateće medijske spektakle.

 

4. Predsjedništvo SDA poziva sve parlamentarne stranke da podrže prijedlog izmjena Izbornog zakona o integritetu i transparentnosti izbornog procesa koje je predložio Klub SDA. Time će biti ispunjen jedan od glavnih uvjeta iz Mišljenje Evropske komisije, što bi u martu naredne godine moglo dovesti do odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Još važniji efekat usvajanja izmjena Izbornog zakona bili bi fer i transparentni izbori, te sprečavanje izbornih prevara.

 

5. Predsjedništvo SDA smatra da nametnuti premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, niti njegova Vlada, nemaju pravo da donose odluku o odustajanju od izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, što je projekat u koji su već investirana ogromna sredstva. Takvu odluku može donijeti isključivo Parlament Federacije BiH. Umjesto paušalnih i neodgovornih izjava, Vlada FBiH i Eleketroprivreda BiH moraju kreirati strategije i poduzimati korake koje će omogućiti energetsku neovisnost i stabilnost Federacije, kao i prihvatljive cijene energenata za domaće tržište i građane, što se ne može ostvariti bez realizacije projekata poput izgradnje Bloka 7.

 

6. Predsjedništvo SDA upozorava nametnutu Vladu FBiH da svojim nečinjenjem ne bi smjela dovesti u pitanje funkcionisanje Javnog RTV sistema BiH. Ugovor o naplati RTV takse preko računa za električnu energiju morao bi pod hitno biti produžen.