Kešo je podsjetio da je stav SDA poznat, a to je da državna imovina pripada isključivo državi Bosni i Hercegovini, te da sve što je pripadalo nekadašnjoj SRBiH danas pripada BiH.

- Pitanje o korištenju, upotrebi može se riješiti samo u Parlamentarnoj skupštini BiH i to je ne samo naš stav nego je to jasno i iz odluka Ustavnog suda BiH. Zapanjuju nas izjave Nermina Nikšića, lidera "Osmorke", koje je dao nakon ataka na državnu imovinu u NSRS-u. Banalizirajući cijelu temu, rekao je, zar je važno na koga će se knjižiti njiva, ukoliko u BiH ne bude naroda.

Nedopustivo je banaliziranje izrazito važne teme, jer država bez državne imovine ne bi bila moguća. Nikšić je dao izjavu koja je u duhu Dodikove, a on je nakon pregovora sa "Osmorkom" i HDZ-om rekao da su se dogovorili da niko nikom ne smeta. Ovo što je Nikšić izjavio ne samo da ne smeta Dodiku, nego je otišao i korak dalje, tom izjavom mu i pomaže. Banaliziranjem teme slabi oštricu medijsku, i političku i visokog predstavnika kojom bi se moralo djelovati prema Dodiku.

"Osmorka" bi morala pokazati minimum odgovornosti prema najvažnijim državnim pitanjima. Sada bi se Dodik trebao uvjetovati povlačenjem ovog zakona, ukidanjem ili nepotpisivanjem, a da se potom u Parlamentu BiH, kroz zakonom predviđenu proceduru rješava pitanje državne imovine. Šta znači da niko nikom ne smeta? To znači da Dodik ima namjeru da gradi hidrocentralu, ne jednu nego više njih, a da ne pita nikoga. Između Srbije i BiH bilo bi sasvim primjereno da se povedu razgovori, da bi se trebala riješiti pitanja investiranja, raspolaganja.

Dodik se osilio do te mjere da se ruga i međunarodnoj zajednici u lice. Kabadahiji se mora stati na put na način da djeluje visoki predstavnik ili da mu se u razgovorima o formiranju vlasti postave ultimatumi. "Osmorka" nije uspostavila nikakve zahtjeve. I Dodik i Čović imaju svoje zahtjeve. Jedino "Osmorka" nema nikakav uvjet i jedini uvjet je izgleda da se domognu fotelja što je infantilno i neodgovorno - poručio je Kešo, zaključujući na kraju da do sada nije primjetio postojanje kičme kod "Osmorke".

FAKTOR