- Nikšić ili ne razumije važnost vlasništva nad državnom imovinom ili svjesno umanjuje njen značaj zbog želje za vlašću i straha od suprostavljanja Miloradu Dodiku. Pitanje knjiženja državne imovine nije "knjiženje neke njive" već ključno pitanje koje se odnosi na poštivanje Ustava, presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te pitanje koje određuje budućnost države, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta - ističe Čaušević.

Pozvao je predsjednika SDP-a da javnosti objasni tvrdnje Milana Tegeltije, pravnog ssavjetnika predsjednika RS-a Milorada Dodika, učesnika pregovora između Osmorke i SNSD-a, "da je predaja državne imovine entitetu RS dio postignutog dogovora i potpisanog sporazuma".

- Nadam se da će ovaj put Nikšić i njegove stranačke kolege razmišljati o opasnosti od pokušaja otimanja državne imovine od strane entiteta, za razliku od fatalnog Zakona o prebivalištu, o čijim posljedicama, prema Nikšićevom priznanju, se nije razmišljalo.

osna i Hercegovina i njeni građani nemaju luksuz da ponovo plaćaju cijenu "nerazmišljanja" o važnim državnim pitanjima, ili razmišljanja isključivo o foteljama u vlasti, pa čak i po cijenu državnih interesa - zaključuje u izjavi zastupnik SDA u Zastupničkom domu PSBiH Midhat Čaušević.

Predsjednik SDP-a je jučer da konačno je vrijeme, kako je naglasio, da u se BiH pruži šansa kompromisu, dogovoru, razgovoru, te da se pokaže da se ovdje može razgovarati, da bude bolje svim građanima.

- Pri tome ne mislim na bilo koji narod ili na bilo koji dio BiH, nego na cijelu BiH i sve ljude u BiH. Kakve koristi od toga na koga će se knjižiti neka njiva, ako nema ljudi u BiH? A zahvaljujući politikama koje smo dosad imali, svađama, prepucavanjima, te nesaradnji, iz ove zemlje odlaze svi građani, i Bošnjaci i Srbi i Hrvati – rekao je.

Nikšić je rekao i da "u posljednje vrijeme ono što predsjednik SNSD Milorad Dodik radi i priča odudara od sporazuma" koji je potpisao sa "Osmorkom" i HDZ-om.

FAKTOR