Izjava predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića da ima skepsu prema SDA-ovom Prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH koji se odnose na transparentnost i integritet izbornog procesa jer je, kako tvrdi, „SDA godinama odbijala neka dobra rješenja koja su nuđena” predstavlja brutalnu laž kojom se pokušava sakriti nespremnost aktuelne vlasti da prihvati izmjene usklađene sa evropskim demokratskim standardima.

Ne samo da su zastupnici i delegati SDA svaki put, bez izuzetka, glasali za usvajanje prijedloga koji su se odnosili na unapređenje transparentnosti i integriteta izbornog procesa već je većinu tih prijedloga koji su ranije bili u parlamentarnoj proceduri kreirala upravo SDA u saradnji sa OSCE-om, Venecijanskom komisijom i ostalim relevantnim partnerima.

Istina je da je SDA odbila izmjene Izbornog zakona kojima su se u Neumu pokušale zloupotrijebiti presude Evropskog suda za ljudska prava i nametnuti rješenja po volji HDZ. Konaković je bio "kooperativan" i time je izborio naklonost faktora koji su mu omogućili ministarsku fotelju. 

Pozivam Konakovića da, umjesto upornog iznošenja neistina u javnosti, skupa sa svojim koalicionim partnerima, uključujuci i Hadezeove "nosioce evropskih vrijednosti", podrži ovaj prijedlog. 

Ukoliko to ne urade i ukoliko ovaj prijedlog ne dobije podršku, bit će potpuno jasno da su njihove izjave o evropskoj opredijeljenosti neiskrene, ali na prvom mjestu - da su oni ti koji ne žele omogućiti građanima poštene i transparentne izbore.