Presuđeni za zločine u prijedorskom naselju Zecovi, koje je okvalifikovano kao zločin protiv čovječnosti, pobjegli iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, a taj bijeg im je omogućilo bh. pravosuđe.
 
Tužilaštvo BiH i Sud BiH su saučesnici u pomaganju ratnim zločincima da izbjegnu suočavanje s pravdom, jer nisu poduzeli ništa od onoga što su morali kako bi se osiguralo da se ne desi bijeg osuđenih, na šta su uporno upozoravala udruženja žrtava.
 
Sličan scenarij se očigledno sprema i u slučaju optuženih za ubistvo 800 Bošnjaka u Zvorniku, koju su nakon privođenja pušteni na slobodu uz zaštitne mjere. Ove mjere, uzimajući u obzir ranija iskustva, neće ih spriječiti da pobjegnu u Srbiju.
 
Dok omogućavaju da ratni zločinci bježe, Tužilaštvo i Sud BiH se bave hapšenjem i pritvaranjem predsjednika Suda BiH, koji je očigledno imao jake razloge da ne vjeruje mnogima koji sjede u ovoj časnoj instituciji.
 
Ne znamo šta će utvrditi istraga u vezi sa hapšenjima predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmadagića, ali je bjelodano jasno da funkcije u bh. pravosuđu obavlja značajan broj nečasnih i nedostojnih sudija i tužilaca, koji umjesto što istražuju i sude zaslužuju da budu istraženi i suđeni. Najočitiji primjer je bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i njegova afera „Potkivanje“, koji je zaslužio da bude praćen, provjeravan i dokumentovan, a zatim i osuđen od pravosuđa čiji je obraz ukaljao. Javnost koja je vidjela sramotan snimak iz afere „Potkivanje“, svjedočila je da njen glavni akter Tegeltija nije snosio nikakve posljedice, a da su optuženi  oni koji su aferu otkrili.
 
Osobe poput Tegeltije očigledno imaju zaštitu ovakvog pravosuđa, koje istovremeno progoni i disciplinuje časne sudije poput Branka Perića, i patriote koji su časno obavljali svoj posao poput Osmana Mehmedagića.

 

Ovakvo pravosuđe, koje je postalo alat za političke obračune, koje štiti nečasne sudije i tužioce, koje se češće bavi medijskim spektaklom nego stvarnim provođenjem zakona i pravde, koje pomaže ratnim zločincima da pobjegnu - mora biti temeljito reformisano.