Stranka demokratske akcije pozdravlja odluku Evropskog vijeća da odobri kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu. 
 
Zahvaljujemo se partnerima u Evropskoj uniji na angažmanu i podršci nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine. 
 
Ova odluka jača vjeru građana u evropsku budućnost Bosne i Hercegovine i predstavlja snažan podsticaj institucijama da nastave raditi na ispunjavanju obaveza na putu do punopravnog članstva u Evropskoj uniji. 
 
Odluka o dodjeljivanju kandidatskog statusa je trebala biti donesena i ranije, i bilo bi tako da SNSD nije blokirao državne institucije i zajedno sa HDZ-om blokirao usvajanje reformskih zakona koje je Evropska komisija postavila kao obavezu institucijama Bosne i Hercegovine.
 
Rad na realizaciji 14 prioriteta Evropske komisije je još uvijek pred nama. Usvajanje važnih zakona i odluka koje se odnose na eliminisanje diskriminacije u ustavnopravnom sistemu, unapređenje funkcionalnosti institucija kroz uklanjanje prava veta u procesu donošenja odluka, jačanje vladavine prava, uključujući i obaveznu uspostavu vrhovnog suda BiH, trebaju biti nulti prioriteti rada vlasti. 

 

Stranka demokratske akcije će, kao i do sada, aktivno učestvovati u pripremi i usvajanju odluka koje omogućavaju napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu.