Izetbegović se odrekla svoga mandata. Umjesto nje mandat će biti dodijeljen sljedećem sa liste Stranke demokratske akcije (SDA).

U izjavi za Faktor Izetbegović je potvrdila da više neće biti članica Federalnog parlamenta i da je ostavku podnijela još 2. marta.

- Tačna je informacija o ostavci. Od 31. januara od kada smo formirali Krizni štab u KCUS-u zbog virusa COVID-19, imam potrebu za 24-satnim angažmanom u organizaciji službe i koordiniranju.

Nekoliko nas, koji smo prvi odgovorni u dijagnostici i organizaciji službe, ne spavamo čekajući rezultate testova i organizirajući službu u slučaju epidemije. Naravno, ljudi ne znaju koliki je to napor - kaže Izetbegović te dodaje:

- Prioritetno sam generalna direktorica KCUS-a i prateći kretanje virusa u zemljama okruženja, moram biti na takav način angažovana i ubuduće. Ne znam koliko dugo. Možda se intenzitet i pojača - kaže Izetbegović.

Ima i poruku za građane koji su joj ukazali povjerenje na izborima 2018. godine.

- Zahvaljujem se svima koji su glasali za mene i obećavam da ću nastaviti da radim sve što je u mojoj moći da pomognem BiH, sa drugih nivoa djelovanja. Pauze od sjednica u Parlamentu sam koristila za trčanje u KCUS da bih provjerila šta se tamo dešava. Nikad za ispijanje kafa. U ovoj situaciji za mene bi bio preveliki luksuz napustiti na dan ili dva radno mjesto. Život i zdravlje naših građana kao i uposlenika KCUS-a sada su moj prioritet - izjavila je Izetbegović za Faktor.

Faktor