Podsjećamo da je Vlada FBiH jučer imenovala 10 članova UO KCUS-a, među kojima je u ime Vlade KS imenovana Lejla Brčić, ali i ne i drugi prijedlog Vlade KS Ilma Mehić Jusufbašić, navode iz Press službe Vlade Kantona Sarajevo.

Ovakvim nezakonitim imenovanjem, navode, Vlada KS je, kao jedan od osnivača i najvećih finansijera KCUS-a, ostala bez jednog člana Upravnog odbora.

-I ovoga puta radi se o imenovanju bliskih saradnica generalne direktorice KCUS-a, od kojih dvije nisu zdravstvene radnice. Također je većina imenovanih iz Sarajeva, među kojima je čak njih petero uposleno u KCUS-u – tvrdi ministar Vranić.

Naveo je i kako će se Vlada KS ubrzo izjasniti o najavljenoj tužbi, te pokrenuti konkretne korake u ovom smislu, a sve zbog nepoštivanja prijedloga Vlade KS kao jednog od osnivača i najvećeg finansijera KCUS-a sa oko 150 miliona KM.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, za Hayat.ba komentirala je posljednje istupe ministra Vranića.

Upravni odbor KCUS-a imenuje Vlada Federacije BiH, a po važećim zakonskim propisima koje kantonalni ministar Vranić očigledno ne zna. Ministar se mora uputiti u procedure imenovanja Upravnih i Nadzornih odbora federalnih ustanova. Što se tiče finansiranja, ministar Vranić nije  taj koji   finansira KCUS nego ZZOKS, u koji mi svi uposlenici KCUS uplaćujemo doprinose. KCUS liječi oko 80  posto građana Kantona Sarajevo, i takve usluge ZZO KS plaća. Svoje pretjerano emotivne i nekontrolirane istupe ministar Vranić bi trebalo da kontrolira i da se ponaša i izražava profesionalno u javnim istupima. Naravno, i da svoje izjave potkrijepi barem minimalnim poznavanjem materije kako iz zdravstva, tako i zakonodavstva. Ljekari prolaze cjeloživotne edukacije, ni ministar Vranić ne bi trebalo to da izbjegava. Vrijeme koje provede u otvaranju i reklamiranju privatnih zdravstvenih ustanova, a koje želi uvesti u plaćanje od strane ZZOKS, mogao bi provesti u učenju važećih zakonskih i podzakonskih akata, i sve bi mu bilo jasno – govori prof.dr. Izetbegović i na kraju zaključuje:

Nema potrebe da javno ucjenjuje najbolju zdravstvenu ustanovu kakva je KCUS jer i to mnogo govori o njegovoj neprofesionalnosti. Politizacija u zdravstvu nikako nije dobra. Na kraju, i sam mi je prilikom posjete rekao, a i napisao poruku, u kojoj kaže: „Najbolja ste ustanova, zašto se više ne reklamirate, to bi trebalo svi da znaju!“.
Jučerašnjom odlukom Federalne vlade Jasmin Kapetanović (KCUS) je imenovan za predsjednika Upravnog odbora KCUS-a, a Lejla Brčić (ZZO KS), Ernela Eminović (KCUS), Muvedeta Butmir-Ćedić (KCUS), Amra Karić (KCUS), Nusret Popović (KCUS), Ajdin Zulić (USK), Diana Štimjanin – Koldžo (Kantonalna bolnica Zenica), Mladen Čuturić (Bolnica Nova Bila – SBK), i Josip Nikolić (Federalno ministarstvo prostornog uređenja) za članove.

HAYAT.ba