Izetbegović je komentirao Dodikovu izjavu da je spreman da razgovara s njim i Čovićem o ustavnim promjenama, ali samo pod uslovom da u razgovoru ne učestvuju stranci.

- Dodik mi je poslao poruku da je on raspoložen za takav jedan sastanak, ali bez stranaca, kako je on kazao bez tutora, što sam ja odbio. Dodik je napravio situaciju koju je napravio. Sada od mene očekuje da sazivam sastanak i tražimo rješenja. Utroje sjedati nećemo izuzev ako Dodik odustane od blokade koju je u ovom času napravio u državi. Ako se ukloni blokada države, tada ćemo sjesti, i ako se usvoji budžet. Ja neću razgovarati pod blokadama tako sam postupio kada je Dragan Čović sličnu stvar proizveo - naglasio je Izetbegović.

U vezi nastale situacije smatra da su neophodni pripadnici međunarodne zajednice.

- OHR je zadužen za rješavanje ovakvih situacija. Ne mogu ja raditi OHR-ov posao i posao Parlamenta BiH, Suda i Tužilaštva. Za sve njih ovdje ima posla. Ja sam predsjednik stranke - kaže Izetbegović.

Uvjeren je da ovo što Dodik nagovještava vodi u napad na ustavni poredak, podrivanje vojne moći, te protuzakonito formiranje vojnih zakona.

- Ako Dodik silom pokuša zaustaviti rad SIPA-e i Oružanih snaga, onda je to napad na ustavni poredak. Da nije bilo politike Milorada Dodika u posljednjih 15 godina, ovo bi bila puno manje nesretna zemlja, uključujući Republiku Srpsku. Ona ima najsiromašnijeg penzionera u Evropi i najveću smrtnost od koronavirusa. Takva jedna neodgovorna politika koja teži da nas u konflikt dovede, to je sve proizvod Dodika i onih koji ga podržavaju i glasaju za njega. Sami snose posljedice kako trenutno žive - podvukao je Izetbegović.

FENA