Izetbegović i Bayramov su razgovarali o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje BiH i Azerbejdžana u oblastima poput metalske, namjenske i drvne industrije, energetike i turizma, te o mogućnosti uspostavljanja direktne avionske linije koja bi povezivala dvije države.

Izetbegović boravi u zvaničnoj posjeti Azerbejdžanu, gdje se, nakon sastanka sa predsjednicom Nacionalne skupštine Azerbejdžana Sahibom Gafarovom, u odvojenim susretima sastao sa zamjenikom premijera Alijem Ahmadovim i ministrom vanjskih poslova Jeyhunom Bayramovim.

Zamjenik premijera Azerbejdžana Ali Ahmadov je iskazao poštovanje prema BiH i napretku koji je država ostvarila u posljednje dvije decenije, istaknuvši da sa velikom pažnjom prati dešavanja u BiH, te da Azerbejdžan snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Izetbegović je čestitao Ahmadovu i građanima Azerbejdžana na uspješnoj reintegraciji svog teritorija tokom posljednjeg oslobodilačkog rata, iskazavši očekivanje da će u što skorijem periodu na tim prostorima uspjeti izgraditi neophodnu infrastrukturu i stvoriti uvjete za život stanovništva.

Izetbegović je zvaničnicima Azerbejdžana uputio poziv na uzvratnu posjetu BiH.

FAKTOR/ANADOLIJA