- Mislim da neće doći do toga se ovaj amandman realizuje. Ako se realizuje, mogu garantovati da moj i Ured Denisa Zvizdića neće potrošiti niti jedne marake iz tih sredstava niti ćemo nabavljati nove automobile, ulagati sredstva u obnovu ureda... Nisu nas natjerali da oborimo budžet i podržali smo ga isključivo zbog toga, faktički da održimo na životu šansu da bude usvojen, odnosno da se izbori jesenas i održe - rekao je Izetbegović nakon pete hitne sjednice Doma naroda PSBiH na kojoj je usvojen budžet, ali u različitom tekstu od onog koji je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, prenosi N1.

Na pitanje da li je do problema u usvajanju budžeta došlo zbog neslaganja u vezi imenovanja, Izetbegović je rekao kako "ta imenovanja nisu bitna kao što se predstavlja".

- Naravno da bi bošnjačka strana htjela biti predstavljena u fiskalnom segmentu. Pokušat ćemo do pozicija doći pregovorima, a ne ucjenama. Srpska strana smatra da odavno nisu dobili poziciju direktora UIO, ali to ne uvjetuje donošenje budžeta. Bojim se da su u pitanju drugi razlozi, kao da se žele pomaći izbori. Sve je to čudno, takva upornost u odlaganju donošenja budžeta, da li zbog nezadovoljstva izborom sastava CIK-a, da li se žele pomjeriti izbori na proljeće, to su sve pretpostavke - rekao je Izetbegović.

Podsjetimo, budžet je u Domu naroda danas usvojen sa šest amandmana jednoglasno. Sada slijedi faza usaglašavanja teksta, a potom ponovno glasanje u oba doma Parlamenta BiH.

FAKTOR/N1