Vijesti / Novosti

Izetbegović se u Bakuu sastao s predsjednicom Nacionalne skupštine Azerbejdžana

Objavljeno: 09.06.2021. u 13:46

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se danas u Bakuu, tokom zvanične posjete Azerbejdžanu, s predsjednicom Nacionalne skupštine Azerbejdžana Sahibom Gafarovom.

Konstatirano je da su odnosi Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana dobri i prijateljski, što, kako je istaknuto, potvrđuje niz potpisanih bilateralnih sporazuma i sporazuma o sestrinstvu gradova iz dvije države.

Predsjednica Gafarova je izrazila zahvalnost Izetbegoviću i Bosni i Hercegovini na podršci Azerbejdžanu tokom posljednjeg oslobodilačkog rata, te je istaknula da su pomirenje i angažman na realizaciji infrastrukturnih projekata na oslobođenoj teritoriji prioritet te države.

Razgovarano je o mogućnostima unapređenja saradnje kroz potpisivanje novih bilateralnih sporazuma i inteziviranje komunikacije između predstavnika institucija Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana.

Naglašeno je da geografski položaj dvije države pogoduje unapređenju ekonomske saradnje, te je razgovarano o realizaciji konkretnih projekata u oblastima metalske, građevinske i namjenske industrije, energetike, te o uspostavljanju direktne avionske linije između Sarajeva i Bakua.

Također je razgovarano o uspostavljanju diplomatskih predstavništava u Bosni i Hercegovini, odnosno u Azerbejdžanu, a na osnovu nedavno donesenih odluka nadležnih institucija dviju država. 

Izetbegović je čestitao domaćinima na reintegraciji svog teritorija, te je pozvao predsjednicu Gafarovu i delegaciju Nacionalne skupštine Azerbejdžana u posjetu Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

FENA