Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je kako je počastvovan nagradom za globalne islamske financije Global Islamic Finance Awardsa (GIFA), koja mu je uručen u subotu na svečanosti u Sarajevu.

Svečanost u povodu dodjele najprestižnijih priznanja iz oblasti liderstva i islamskih financija najutjecajnijim institucijama i pojedincima iz cijelog svijeta održana je u Sarajevu u okviru Sarajevo halal sajma, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

“U protekle četiri godine Bosna i Hercegovina bilježi značajan privredni rast. Vlada Federacija Bosne i Hercegovine uspjela je stabilizirati javne financije i vanbudžetske fondove, zabilježen je snažan rast BDP-a, značajno je povećan broj novozaposlenih u proizvodnom sektoru, ostvaren je poseban porast metalske industrije, turizma, tekstilne i drvne industrije. Rast izvoza u prošloj godini je bio najviši u regiji i premašio je 17 posto. Ove činjenice i jasni ekonomski trendovi u Bosni i Hercegovini trebale bi dovesti i do većeg učešća kapitala islamskog bankarstva u privredi Bosne i Hercegovine”, kazao je Izetbegović u svom govoru.

Dodao je kako islamske financije mogu igrati značajnu ulogu u izgradnji bh. infrastrukture, prije svega kroz primjenu javno-privatnog partnerstva, koji daje odlične rezultate u nekim zemljama poput Malezije, Turske, Jordana, Džibutija.

“Nama predstoji masovna izgradnja puteva, kojim ćemo povezati sve dijelove Bosne i Hercegovine, izgradnja energetske infrastrukture, aerodroma, cesta, vodovoda, škola, bolnica. Budući da ovakvi projekti zahtijevaju relativno velike investicije, postoji prostor za mobilizaciju više od jedne financijske institucije kako bi se osiguralo udruženo financiranje. U tome vidim mogućnost i za financiranje putem islamskog bankarstva u projektima koji bi se gradili po principu Public Private Partnershipa”, kazao je Izetbegović.

Kazao je kako je potencijal i mogućnosti islamskog bankarstva u okviru javno-privatnog partnerstva prepoznala i Svjetska banke, koja u svojim analizama za ispunjenje globalne Agende UN o održivom razvoju 2030, preporučuje islamsko bankarstvo kao jedno od najpogodnijih sredstava financiranja globalnog održivog razvoja, pogotovo u izgradnji infrastrukturnih projekata.

“Islamske financije zasnivaju se na filozofiji dijeljenja rizika. U tom kontekstu, infrastrukturni projekti PPP-a su prirodno pogodni za islamske financije. Financiranje ovih projekata podrazumijeva određeni nivo podjele rizika s drugim stranama projekta, a projekti služe svrsi socijalnog i ekonomskog razvoja.

Uspješan primjer ovakvog poslovanja u Bosni i Hercegovini i njenoj regiji predstavlja BBI banka koja svojim projektima pomaže ekonomiju i privredu kroz partnerski odnos. Poticanjem investicija i prezentacijom projekata putem Sarajevo Business Foruma, te prezentacijom i predstavljanjem proizvoda kroz Sarajevo halal sajam koje BBI implementira, postižu se veoma pozitivni efekti na bosanskohercegovačku ekonomiju”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izetbegović je istaknuo kako će nastaviti davati podršku razvoju islamskog, a time i etičkog i humanog bankarstva, u kojem je odnos prema čovjeku bitan kao i stjecanje profita.

“Mi smo, rukovodeći se ovim vrijednostima, uspješno realizirali tursku kreditnu liniju kojom je povratnicima omogućeno pokretanje vlastitog biznisa. Ovom kreditnom linijom otvoreno je i više od 7.000 radnih mjesta i ona predstavlja bitan dio u rastu privrede Bosne i Hercegovine, i to u segmentu koji je za nas jako važan ali, i osjetljiv i rizičan – u podršci siromašnim ljudima koji po prvi put pokreću vlastiti biznis podržan kreditom. Onima koje bankari izbjegavaju. U današnjem svijetu koji sebično i neodgovorno iscrpljuje resurse na svaki način, islamsko bankarstvo i halal proizvodnja općenito, nude nadu i zdrave alternative, jer poštuju Božje stvaranje – prirodu, životinje, čovjeka”, zaključio je Izetbegović, navodi se u priopćenju.