Intervju je upriličen povodom najavljene posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, koja je trebala biti realizovana danas, 28. oktobra 2020. godine, ali je otkazana zbog činjenice da se ministar Lavrov nalazi u samoizolaciji zbog kontakta s osobom zaraženom korona virusom.

Ministrica Turković je u intervjuu govorila o odnosima Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, navodeći da je saradnja na dobrom nivou, ali da je potrebno učiniti više kako bi se saradnja širila i razvijala, prije svega na polju ekonomije.
Istakla je da je posjeta ministra Lavrova, prije svega, trebala biti posvećena obilježavanju 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojom prilikom Ruska Federacija želi pokazati svoju posvećenost poštivanju principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

„U tom kontekstu, a čitajući i izjave kolege Lavrova, iskreno se nadam da će Ruska Federacija dati snažnu podršku Bosni i Hercegovini, uz distanciranje od svih onih koji provode antidejtonsko djelovanje i pozivaju na podjelu zemlje, te uz puno uvažavanje usvojenih strateških dokumenata i opredjeljenja kojima se kreće naša zemlja”, kazala je ministrica Turković.

Govorila je i o različitim područjima u kojima bi dvije države mogle uspješno razviti saradnju, a to su, prije svega, ekonomski i politički odnosi, ali i oblast kulture. Istakla je da smatra pozitivnom informaciju da bi se uskoro mogao uspostaviti izvoz ribe iz Bosne i Hercegovine u Rusiju.

„Također, vidim mogućnosti za intenziviranje bilateralne interakcije u poljoprivrednoj, prehrambenoj, hemijskoj, farmaceutskoj, tekstilnoj, građevinskoj i turističkoj oblasti. Čini mi se da imamo dostojne prijedloge za rusko tržište. Kada bi se donijela odluka o njenoj široj otvorenosti za bosanske firme, to bi imalo pozitivan efekat na razvoj ekonomije Bosne i Hercegovine i povećanje životnog standarda lokalnog stanovništva“, kazala je ministrica Turković.

Odgovarajući na pitanje o mogućnostima terorističkih napada u Bosni i Hercegovini, ministrica Turković je navela da nijedna zemlja u svijetu nije imuna na ovu pojavu, što potvrđuje prošlogodišnji teroristički akt u Novom Zelandu. Istakla je da ugledni stručnjaci kažu da je opasnost od napada u Bosni i Hercegovini ista kao i u Evropi.

“Ako govorimo o Bosni i Hercegovini, u našoj zemlji u proteklih pet godina nije zabilježen niti jedan napad koji bi se mogao opisati kao teroristički. Ovo je ozbiljna činjenica za nas. To je u velikoj mjeri olakšala Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, koja je stub sigurnosti naše države, koja je tokom godina više puta identificirala i uhapsila najtraženije teroriste na svijetu, za što je, između ostalog, dobila zahvalnost brojnih specijalnih službi i država“, poručila je ministrica.

Na upit novinara o eventualnoj posjeti Moskvi, ministrica je kazala da je globalna pandemija COVID-19, koja je zahvatila čitav svijet, potpuno smanjila diplomatsku aktivnost u svim državama. Mnogi sastanci, posjete i konferencije su otkazani.

„Ipak, u svom poslu, kada mi se ukaže prilika, pokušavam posjetiti različite zemlje i sastati se sa svojim kolegama. Iskreno se nadam da će moja poseta Moskvi biti uskoro. Željela bih da se predstojeća posjeta Moskvi odvija u duhu unapređenja ekonomske saradnje između naših zemalja“, poručila je ministrica Turković.