Gospodine Izetbegović, koliko ste generalno uključeni u predizbornu kampanju, što zbog činjenice da su lokalni izbori, a i zbog toga što se nalazite u izolaciji? Koliko vas je korona uslovno rečeno poremetila?

Korona u mom slučaju je bila lakog intenziteta i nije me osobito poremetila u poslovima. Komunicirao sam sa ljudima u SDA, sa Izbornim štabom, sa javnošću, mislim da mi je ovo treći intervju u uslovima izolacije. Kao što rekoste ovo su lokalni izbori, skupovi su značajno limitirani tako da skoro gube smisao. Mnoge stranke odustaju od skupova. Ipak, planiram u novembru obići neke od općina.

Kako procjenjujete rezultat SDA na predstojećim izborima. Prvi put u Sarajevu imate ujedinjenu opoziciju. Kakav rezultat očekujete u glavnom gradu, odnosno u kantonu, a kakav u cijeloj državi s obzirom na brojne turbulencije kroz koje je stranka prošla?

Turbulencije su prenapuhivane jer naša opozicija se u stvari i ne pokušava baviti ničim osim kritikama i napadima na SDA. Oni permanentno vode negativnu kampanju, rijetko ćete čuti pozitivne priče, njihove vlastite vizije, optimistične poruke.

A SDA radi, i kako-tako riješi svaki problem u posljednjih 30 godina, uključujući i u posljednje dvije zaista mukotrpne godine. Pri tome pojedinci prave greške, ne pravi ih rukovodstvo SDA. Nakon toga odu ili budu odstranjeni. I SDA nastavlja svoj posao zaštite i unapređenja države u veoma nepovoljnom okruženju i odnosu snaga. Politika koju vodimo liči na mukotrpno natezanje konopca protiv dvojice. Opozicija ne bi trebala pretjerivati sa podrivanjem SDA, jer time potpomaže podrivanje države. I nadam se, da će doći dan kada će ova opozicija pokušati pobijediti barem u jednoj opštini gdje je SNSD ili HDZ na vlasti.

A za sada će SDA zadržati poziciju dominantno vodeće stranke među bošnjačkim glasačima, bez obzira na udruživanje opozicije. Poneku načelničku poziciju će možda izgubiti, ali će više njih osvojiti.

Aljoša Čampara nekada je bio jedan od vaših najbližih saradnika. Je li se između vas ispriječio samo Osman Mehmedagić i Asim Sarajlić, kao što se može steći dojam u javnosti ili je posrijedi i nešto drugo?

Moji najbliži saradnici su potpredsjednici SDA, a to nije bio Čampara. Ali se jesmo družili i imao je moju podršku. Čampara je imao prijateljstvo i iskrenu podršku niza potpredsjednika SDA, premijera i ministara u Federalnoj vladi, a nerazdvojan je bio sa Asimom Sarajlićem. Sa svim ovim ljudima se razišao, pokvario odnose. Bio je to njegov izbor koji ja neću komentarisati niti analizirati.

U javnosti se stječe dojam da na čelu OSA-e po svaku cijenu želite gospodina Mehmedagića. Jeste li s njim otvoreno razgovarali o slučaju njegove diplome i kako komentirate kritike da OSA radi na zaštiti SDA interesa?

Ja nisam pretpostavljeni direktoru OSA-e pa neću voditi istragu o njegovim diplomama, ali neko bi to morao učiniti i prekinuti te priče. Ako nema diplomu ne može biti direktor OSA-e. Kada je u pitanju rad Osmana Mehmedagića, par činjenica je neupitno - prvo OSA jako kvalitetno radi svoj posao. To uostalom niko i ne dovodi u pitanje. Drugo, bez ikakvih pravih argumenata protiv direktora OSA-e već godinama harangu vode političari iz srpskog i hrvatskog korpusa koji ne žele dobro ovoj zemlji. Smeta im Mehmedagaić. Ovo dvoje je sasvim dovoljno da se stane uz Osmana Mehmedagića jer jedini interes SDA je stabilna BiH.

Kako dalje s Vladom FBiH. S HDZ-om stvari ne idu kako je dogovoreno i zamišljeno. Hoćemo li uopće dobiti novu vladu ili će Novalić sa aktuelnim ministrima ostati do 2022?

Stvari bi trebale da idu kako je Ustav i zakon propisao, a ne kako je neko shvatio da je "zamislio i dogovorio". U ovoj Vladi FBiH već nedostaju dva ministra, njen rok je davno istekao, ali Čović i HDZ nam pokazuju koliko su "ugroženi i obespravljeni u BiH" pa nas godinama drže bez vlade i bez Ustavnog suda. Zaista ne razumijem Čovića, život i budućnost Hrvata je sa Bošnjacima, rješenja za koja je zainteresiran HDZ su sa Bošnjacima, a on ih svakim svojim postupkom provocira. Ovo uvlačenje Zagreba, Beograda i Moskve, stvaranje hrvatsko/srpskog sprega protiv Bošnjaka je pokušaj da nas se ucijeni i zaplaši. To nije put, i najmanje će dobra donijeti onima koji su to smislili.

Uskoro ćemo obilježiti 25. godišnjicu od potpisivanja Dejtona. Mnogo se govorilo, a i danas se govori o potrebi izmjene Ustava BiH, revidiranja Dejtona i slično. Šta je realno od svega toga ako znamo unutrašnje prilike u BiH, ali i politiku Zagreba i Beograda?

Samo uz jaku medijaciju sila i velesila kojim domaći akteri ne mogu lako reći "ne" se možemo upustiti u priču o izmjeni Dejtona. Dakle, predstavnici PIC-apredvođeni sa SAD-om koji će od početka znati jasno šta hoće, a to mora biti normalna, građanska država sa elementima zaštite konstitutivnih naroda, u kojoj svakog građanina jednako štiti vladavina zakona, a ne pripadnost konstitutivnim narodima i strankama. To šta znači biti Hrvat i Bošnjak u RS, odnosno Srbin u HNK svjedočimo već 25 godina. Znači biti građanin drugog reda.

Imate li neka posebna sjećanja iz vremena potpisivanja Dejtona, iz razgovora s vašim ocem. Postoji li nešto što vam je vaš otac posebno naglašavao u vezi s Dejtonom. Čime je Alija bio zadovoljan, a za čime je žalio u kontekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma?

Bio je zadovoljan prestankom rata, ubijanja, rušenja.I to bi bilo sve. Alija je i sam rekao da Dejtonski mirovni sporazum možda nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata i da se bolji mir nije mogao postići. Dejtonski mirovni sporazum je teška nepravda, predao je skoro pola zemlje bosanske onima koji su u njoj počinili genocid, ostavio Srebrenicu, Vlasenicu, Prijedor, Kozarac, Žepu u toj polovini koja je pod kontrolom Karadžićevih političara i Mladićevih vojnika, dao entitetu koji je srpska vojska totalno etnički očistila i porušila ime Republika Srpska.

Ranije ste kritikovali loše prostorno planiranje u Sarajevu. Koliko je SDA odgovorna za takvo stanje s obzirom da je najduže vladala u Kantonu Sarajevo i kako gledate na najnovije prepirke u vezi tzv. ventilacionih koridora u Sarajevu?

SDA je odgovorna za sve dobro i za sve loše što se sa Sarajevom dešava još od 1995. A dešava se u princpu dobro. Sarajevo je bilo devastiran grad sa porušenim zgradama i posječenom vegetacijom, grad zaustavljene privrede. A zatim je obnovljeno kroz ogromne napore i postupno pretvoreno u kulturnu prijestolnicu koja privlači turiste sa svih strana svijeta. Naravno bilo je i grešaka u izgradnji i razvoju, ali one nisu katastrofalne i nepopravljive. Naročito u vremenu kad nije bilo novaca, investicija, pa nikom nije ni padalo na pamet da kaže, recimo – Bosmal je preglomazan, ne može, gradite ga u Kuala Lumpuru! Tada je Sarajevu trebala investicija od 120 miliona dolara, pa smo zažmirili na jedno oko. Ali nismo više u takvoj situaciji. Vrijeme je da se napravi multidisciplinarna vizija razvoja Sarajeva do 2050. Sarajevo se mora izgraditi maksimalno s obzirom na ograničenja koja postavlja kotlina. Taj maksimum mora odrediti struka, urbanisti, arhitekti, inženjeri koji se bave urbanom ventilacijom. Moramo sačuvati vodu i zrak za generacije koje dolaze. Ne smijemo dopustiti zagađenje zraka i oničešćenje vode koje napajaju podzemna vrela u Bačevu. Jedini put je suziti prostor pohlepi investitora, a otvoriti prostor presudno uticaju znanja i struke.

Kakav status u SDA ima Semir Efendić. Općinska organizacija SDA Novi Grad vodi neku vrstu posebne kampanje za izbore. U kakvim ste odnosima i da li Efendić ima vaše povjerenje?

Efendić je sposoban, mlad čovjek. Napravio je dobar posao u Novom Gradu, i žao mi je što nije stvorena prilika da bude premijer Vlade KS. Vrijeme je da ide naprijed, može biti dobar ministar u nekoj od budućih vlada. U izvjesnoj mjeri je svojeglav, ali kada se razgovara sa njim to se ublaži, prihvata argumente. Nedovoljo smo komunicirali, vjerovatno tu ima i moje krivice.

KLIX