Vijesti / Novosti

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo više od 340.000 KM za podršku studentima povratnicima

Objavljeno: 10.05.2022. u 15:35

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo je više od 340.000 KM za podršku studentima povratnicima u ovoj godini.

Jednogodišnje stipendije dobio je 331 student iz povratničke populacije koji je zadovoljio kriterije javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, od ukupno 350 prijavljenih iz 38 općina i gradova bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Ugovore o dodjeli stipendija potpisao je danas u sjedištu Vlade entiteta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu resorni ministar Edin Ramić.

- Radi se o djeci iz različitih sredina, a najviše njih dolazi iz Doboja, Prijedora, Teslića, Zvornika, Srebrenice. Za nas je najvažnije da su jedan značajan broj njih od početka studiranja korisnici. Ove godine smo više sredstava izdvojili za one koji su malo uspješniji - izjavio je danas ministar Ramić.

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević ovom prilikom se obratio u ime lokalnih zajednica iz kojih studenti dolaze.

- Želim naglasiti da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica uvijek imalo sluha i osjećaja za potrebe i zahtjeve povratnika s terena, tako i na ovaj način - naglasio je Gradaščević.

Od ukupnog broja studenata koji su potpisali ugovore s federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem, 162 studenta pohađaju prvu i drugu godina studija, 149 su treća i četvrta, dok je 20 studenata peta i šesta godina studija. Stipendije su u iznosu od 1.000 do 1.200 KM, a u ovisnosti od godine studija.

Na svečanom potpisivanju, obratile su se dvije studentice koje su izdvojene kao posebno uspješne. 

- Ovakav vid afirmacije i valorizacije našeg truda i rada od strane Ministarstva zasigurno je mnogo značajan za svakog od nas, predstavlja nam vjetar u leđa - izjavila je ovom prilikom Selma Zulum iz Bosanske Gradiške, studentica prve godine drugog ciklusa Pravnog fakulteta u Mostaru.

Samra Halilović, studentica četvrte godine Politologije i međunarodnih odnosa na Filozofskom fakultetu u Tuzli, zahvalila se Ministarstvu jer je već četiri godine stipendista.

- To što sam četiri godine stipendista je najveći pokazatelj kontinuiteta koje Ministarstvo pruža kroz različite projekte. Obrazovanje je najjače oružje današnjice, a kroz ove stipendije Ministarstvo ulaže u najjače oružje koje država može imati - poručila je ona.

Program podrške studentima povratnicima, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica provodi posljednjih deset godina.