Presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je Husein Mujanović osuđen ne desetogodišnju zatvorsku kaznu, nastavak je revizionističkih pokušaja Srbije da progonima pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i pravno neutemeljenim presudama promijeni karakter rata u Bosni i Hercegovini.
 
Takvi pokušaji su uzaludni, s obzirom da je karakter rata i uloga Srbije jasno utvrđena presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde kao najrelevantnijih međunarodnih institucija. 
 
Hapšenjem i procesuiranjem pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine Srbija samo dodatno narušava odnose između dviju država.
 
Mujanovića su, ukoliko je postojao osnov sumnje, mogle procesuirati samo pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini, a ne pristrasno srbijansko pravosuđe.

 

Vlasti Republike Srbije trebaju, ukoliko im je zaista stalo do popravljanja odnosa, predmet koji se vodi protiv Mujanovića ustupiti bosanskohercegovačkom pravosuđu, te prestati pružati utočište osumnjičenim, optuženim i presuđenim osobama odgovornim za najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.