Svečanoj akademiji je prisustvovao i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je u obraćanju prisutnima istaknuo da su "Crni labudovi" dali ogroman doprinos u borbi za odbranu Bosne i Hercegovine.

- Vaša generacija, koja je učestvovala i stvarala ono što zovemo čudo bosanskog otpora, će se teško ponoviti – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je na brojne vojne uspjehe, kako jedinice "Crni labudovi" tako i ostalih jedinica Armije i MUP-a RBiH.

- Hvala "Crnim labudovima" što čuvaju sjećanje na to. Armija RBiH je nastajala postepeno, od Patriotske lige, Teritorijalne odbrane. Izrasla je iz naroda pod ogromnim pritiskom. Jedna od najboljih jedinica bila je 120. lahka brigada Glavnog štaba Armije RBiH, poznatija kao "Crni labudovi" – izjavio je Izetbegović.

Na tu se jedinicu, dodao je, računalo se stoprocentno i sa tom su činjenicom, kako je kazao, bili upoznati i neprijatelji.

- Rahmetli Alija i "Labudovi" su posebna priča. U njih je imao ogromno povjerenje i uvijek se sa njima osjećao sigurnim, kao kod svoje djece – kazao je Izetbegović.

Kroz jedinicu "Crni labudovi" je, dodao je, prošlo više od 2.000 boraca iz svih dijelova BiH, a posebno je naglasio komandanta Mehdina Hodžića, organizatora otpora zvorničkog kraja koji je poginuo na današnji dan, 10. maja 1992. godine.

- Nakon rata, "Labudovi" se nisu razišli. Organizivali su udruženje koje čuva sjećanje na istinu o našoj borbi i vode računa o porodicama svojih šehida. "Labudovi" su uvijek znali koja je prava strana i koja borba je ispravna – poručio je Izetbegović.

Jedinica "Crni labudovi" je formirana 10. maja 1992. godine u mjestu Zaseok u općini Zvornik, danas općina Sapna, kada su nakon pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića, u narodu poznatijem i kao Kapetan Senad i Crni labud, njegovi saborci donijeli odluku da jedinica dobije naziv "Crni labudovi".

Tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata "Crni labudovi" su učestvovali u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih korpusa iz sastava Armije RBiH, a 79 šehida jedinice "Crni labudovi" časno je položilo živote za odbranu Bosne i Hercegovine. Njih 345 je teže ili lakše ranjeno, a 22 su odlikovana najvišim armijskim priznanjem značkom "Zlatni ljiljan", saopćeno je iz SDA.

FAKTOR