Izjave ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Staše Košarca da se Bosna i Hercegovina treba pridružiti inicijativi “Otvoreni Balkan”/“Mini Šengen”, koju su potpisale tri države Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, ne predstavlja zvanični stav Bosne i Hercegovine, izjavio je Šemsudin Dedić, zastupnik u Predsravničkom domu Parlamenta BiH i potpredsjednik SDA.

Bosna i Hercegovina je na samitu u Sofiji potpisala Sporazum o zajedničkom tržištu u kojem učestvuje svih 6 država Zapadnog Balkana. Ovaj Sporazum o zajedničkom je pod pokroviteljstvom Evropske unije i iniciran je u okviru Berlinskog procesa, kao regionalne platforme koja se realizira u saradnji sa njemačkom vladom. Treća važna značajka je što ovaj sporazum obuhvata mnogo veći stepen saradnje nego “Otvoreni Balkan”.

Uzimajući sve navedeno u obzir, postavlja se pitanje - zašto bismo išli u sporazum sa samo tri države, kada smo već potpisali sa svih šest. I zašto bismo išli u nešto što nije pod supervizijom EU. Bojim se da za razliku od sporazuma potpisanog u Sofiji, tzv. Mini Šengen uopće nije ekonomska već politička priča a Bosni i Hercegovini u ovom kontekstu treba ekonomska saradnja, a ne politička priča pod supervizijom Srbije.

Umjesto što se bavi pričanjem praznih priča, odnosno zagovaranjem inicijative za koju nema podrške ni u BiH ni u regionu, ministru Košarcu je bolje da počne dolaziti na posao i počne provoditi svoje obaveze kada je u pitanju realizacija Sporazuma o zajedničkom tržištu iz Sofije.