Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Gholamrezu Alimohammada Ghelichkhana.

 

Na sastanku je razgovarano o bilateralnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran, te o aktuelnoj situaciji u objema državama.

 

Ambasador Ghelichkhan je Izetbegoviću prenio pozdrave predsjednika Islamske Republike Iran Hasana Rouhanija i ministra vanjskih poslova te zemlje Mohammada Javada Zarifa.

Izetbegović je upoznao ambasadora Ghelichkhana sa rezultatima proteklih Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na rezultate SDA.

Izetbegović  je izrazio zahvalnost Iranu na pomoći i podršci koja je pružena Bosni i Hercegovini, naročito u periodu odbrane od agresije. Istaknuo je postojanje problema u odnosima unutar zemlje koji su ostali kao dio naslijeđa proteklog rata, ali i značajan napredak koji je ostvaren uprkos tim problemima.

Istaknuo je da Iran prepoznaje ulogu SDA u napretku Bosne i Hercegovine. Iskazano je veliko interesovanje za jačanje privredne saradnje dvije zemlje, te su u tom kontekstu izdvojene oblasti u kojima postoji prostor za unapređenje.

Izetbegović je, govoreći o prioritetima SDA za razvijanje investicionih potencijala Bosne i Hercegovine, izdvojio potrebu jačanja vladavine prava i borbe protiv korupcije, izgradnju infrastrukture, te dalji napredak na euroatlantskom putu. Izdvojio je oblasti turizma, trgovine i energetskog sektora, naročito u izgradnji vjetroelektrana i solarnih elektrana, kao potencijalne prilike za iranske investitore.

Ambasador Ghelichkhan je prenio interes iranskih investitora za jačanjem saradnje, naročito u oblasti mliječne industrije, energetike, ali i kroz uspostavljanje slobodnih privrednih zona koje bi omogućile intezivniju i produktivniju saradnju privrednika iz Bosne i Hercegovine i Irana.