Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Hamdija Abdić Tigar kazao je da su vrlo indikativni pozivi šefa Misije EU u BiH Johanna Sattlera da se otvore novi prihvatni centri u Bihaću i Živinicama.

-Sattler već duže vrijeme vrši pritisak isključivo na Bošnjake da brinu o migrantima, kao da nije dovoljno što se jedini bavimo ovime već tri godine. Istovremeno, Sattleru ne pada na pamet da teret odgovornosti prebaci i na HDZ i SNSD, odnosno na dijelove BiH u kojima Bošnjaci nisu većinsko stanovništvo, navodi u pisanoj izjavi Abdić.

Jedino pošteno jeste, ističe on, da se u Zapadnoj Hercegovini, Posavini ili na području entiteta RS otvori neki novi prihvatni centar za migrante.

-S obzirom da je Sattler pohvalio Milorada Dodika da je konstruktivan po pitanju EU integracija, a ranije je Čovića čak proglasio šampionom EU integracija, pozivam ga da zamoli i njih dvojicu da pomognu oko zbrinjavanja migranata. Pozivam ga i da sve pare koje je namijenio USK dodijeli SNSD-u i HDZ-u, pa neka oni zbrinu migrante, navodi Abdić.

Kao predstavnik građana Bihaća i Unsko-sanskog kantona, dodaje, želi poručiti gospodinu Sattleru da "mi ne želimo biti sabiralište migranata, i mjesto gdje će oni biti razvrstavani kao da su roba, a ne ljudi, prije njihovog odlaska u Evropsku uniju gdje ih je neko očigledno pozvao da dođu".

-S obzirom na politiku totalnog svaljivanja tereta na Bošnjake, a oslobađanja odgovornosti SNSD-a i HDZ-a, odgovornost za humanitarnu krizu i opasnosti koje zima nosi za ove ljudi – nosi u punoj mjeri i g. Sattler, zaključuje Abdić.

FENA