Svoj mandat predsjedavajućeg ocijenio je dobrim istaknuvši kako je rad Predstavničkog doma značajno unaprijeđen posebno u posljednja tri mjeseca. Usvojili su više od 250 materijala od kojih je 30 zakona i 26 finansijskih materijala. Naglasio je kako su deblokirali više od 780 milion eura.

"Taj novac će biti usmjeren na izgradnju saobraćajne, komunalne i okolišne infrastrukture, a na ovim projektima radit će domaće firme. To znači hiljade novih radnih mjesta. Ekonomska korist naših zasjedanja je bila vrlo važna, a usvojili smo i budžet", rekao je Zvizdić.

On se odrekao svoje plaće za mjesec mart i donirao je bolnici "Safet Mujić" u Mostaru. Pozvao je svoje kolege da isto učine i rekao kako su neki već to i uradili.

"Svi smo na istom brodu. Korona virus ne raspoznaje političke, etničke i druge razlike. Svi imamo isti problem koji je ozbiljan i moramo biti dio rješenja", rekao je Zvizdić.

Govoreći o odgovoru predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija, rekao je da je on pozitivan i da je poručeno kako Zapadni Balkan neće biti izostavljen iz svih segmenta medicinske i ekonomske pomoći, o čemu smo ranije pisali.

Ponovio je kako mu još uvijek nije jasno zašto Vijeće ministara nije donijelo odluke ili formirao krizni štab za pomoć i obnovu privrede zbog posljedica pandemije.

"Nalazimo se u situaciji u kojoj nismo bili 100 godina. S jedne strane ugroženo je zdravlje ljudi, a svi postajemo svjesni da će ova pandemija imati teške ekonomske posljedice pogotovo za BiH koja je mala privreda. Zato nije razumljivo zašto niti jedna općina, kanton niti entiteti nisu usvojili rebalanse budžeta kako bi skresali sve troškove koji nisu bitni", rekao je Zvizdić.

Na pitanje zbog čega se u javnosti u posljednje vrijeme ne pojavljuje njegov stranački šef Bakir Izetbegović rekao je kako on nije nosilac funkcije izvršne vlasti, ali da se imaju redovno stranačke i institucionalne sastanke.

Građanima BiH je poručio da budu samodisciplinovani kako bi sačuvali sebe, svoje porodice i prijatelje, a zdravstvenom sistemu da vrši više testiranja kako bi smanjili mogućnost širenja korona virusa.

N1