Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić posjetio je danas Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH i prisustvovao taktičko-pokaznoj vježbi pripadnika te direkcije.

Zvizdić je u izjavi novinarima naglasio da Direkcija predstavlja jednu od najvažnijih karika u ukupnoj policijskoj strukturi Bosne i Hercegovine zato što koordinira 14 različitih policijskih institucija i agencija u BiH.

– Vijeće ministara BiH od početka je bilo jako posvećeno pitanju sigurnosti i stabilnosti BiH te su zbog toga policijsko-obavještajne agencije bile prve kojima smo povećali budžet i izašli u susret, u smislu nabavke materijalno-tehničkih sredstava i prostora. Konačno smo realizirali i davno iskazanu namjeru da povećamo plaće policajcima koje su bile nedopustivo niske – naglasio je.

Istaknuo je profesionalnost i korektnost u radu pripadnika Direkcije, za koju kaže, da je ‘jedna od najboljih na nivou Bosne i Hercegovine’.

Obećao je nastavak realizacije projekta trajnog smještaja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

– Za to smo već osigurali tri miliona KM iz sredstava klirinškoga duga. Taj projekt je jedan od prioritetnih po našem programu javnih investicija za naredne tri godine – kazao je Zvizdić.

Za Direkciju kaže da zadovoljava sve standarde, a ‘očekuje nas da unutar te direkcije konačno etabliramo i kontakt tačku, ne samo za INTERPOL nego i za EUROPOL’.

– To ćemo vrlo brzo uraditi. U svim narednim budžetima čvrsto ćemo stati iza policijsko-sigurnosnih agencija BiH u smislu povećanja budžeta ili izlaska u susret njihovim zahtjevima zato što pitanje borbe protiv kriminala, korupcije, ekstremizma, terorizma, pitanje stabilnosti i sigurnosti i jačanje vladavine prava smatramo jednim od najvažnijih zadataka koji stoje ne samo pred ovim nego i pred svim budućim sazivima vlade – naglasio je.

Kaže da je protivljenje MUP-a RS glavni razlog što se odgađa dogovor o lokaciji kontakt-tačke za suradnju s EUROPOL-om ‘iako je prvobitno bilo jasno utvrđeno da kontakt tačka treba biti tamo gdje postoje uvjeti, dobra praksa i gdje je jedino logično da bude’.

– To je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, a ne nikako bilo koji kantonalni ili entitetski MUP. Mi ćemo na tome insistirati – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Upitan da li BiH očekuje raskid ugovora s EUROPOL-om, Zvizdić vjeruje da se to neće desiti.

– Mislim da smo bili dobri partneri INTERPOL-u i EUROPOL-u. Bosna i Hercegovina je u posljednje tri godine jako dobar partner u oblasti pitanja borbe protiv terorizma i pitanja sigurnosti. Vrlo brzo ćemo reagirati i definirati kontakt tačke – kazao je.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić ističe da ta direkcija, stalnom suradnjom s partnerskim agencijama i drugim tijelima, pomaže ostalim policijskim službenicima i agencijama kako bi efikasnije obavljali poslove i zadatke iz svoje nadležnosti te tako stvarali sigurno okruženje za stanovništvo unutar BiH i šire.

Vijesti.ba