Tribina Stranke demokratske akcije koja je održana u Pobriježju otvorena je predstavljanjem Izborne platforme Stranke demokratske akcije i kandidata koji su u svojim obraćanjima jasno kazali koji su to strateški ciljevi stranke u narednom periodu.

Velikom broju okupljenih građana u mjesnom domu prvo se obratila najmlađa kandidatkinja, Alma Tulek koja je istakla svoju opredjeljenost da se kao mlada osoba uključi u politički život i na taj način radi na afirmaciji ideja i postavljenih ciljeva bitnih za mlade u Bosni Hercegovini.

Mirnes Alagić i Senad Kljajić su predstavljanjem ključnih ciljeva platforme ukazali na značaj predstojećih izbora i građanima detaljno predstavili šta očekuje Bosnu i Hercegovinu na putu ka Evropskoj uniji.

Nastavak tribine je protekao u dijalogu s građanima koji su pokazali interes kako za politička pitanja tako i za pitanja iz svakodnevnog života građana.

Ermin Mulalić je kao maloljetna osoba stupio u redove Armije Republike BiH, ranjavan je dva puta i smatra da se mora pojednostaviti sistem kojim borci ostvaruju svoja prava. Mulalić je kazao da obnavljanje dokumentacije i dostavljanje određenih potvrda više puta stvara dodatno opterećenje. Smatra da ova populacija mora da uživa privilegije i u oblasti ostvarivanja prava na liječenje kakao za sebe tako i za članove svoje porodice.

Ferid Zulić je ukazao na potrebu boljeg osvjetljenja puta od benzinske pumpe „Cat“ do Kamberovskog mlina i na potrebu za obilježavanjem pješačkog prijelaza prije mosta, a Refik Ibragić na problem oborinskih voda u donjem dijelu Pobriježja.

Načelnik općine Faris Hasanbegović je u svom odgovoru istakao projekat sa UNDP-om kojim je predviđena zamjena postojeće rasvjete u gradskom području ekonomičnijom led rasvjetom, a potojeća rasvjetna tijela će biti iskorištena za pojačavanje rasvjete u dijelovima koji nisu adekvatno osvjetljeni. Narednih dana služba Civilne zaštite će sagledati problem oborinskih voda i predložiti način rješavanja, a obilježavnje pješačkog prijelaza će takođe biti urađeno. Sa problemom koji je naveo gospodin Mulalić načelnik je već upoznat i ono što bude u domenu mogućeg rješenja na nivou općine će se poduzeti.

Svojim Pobriježanima obratio se i Federalni zastupnik Asim Kamber kazavši da je u Sanskom Mostu za predstojeće Opće izbore registrovano trideset i pet političkih partija. „

Na prethodnim izborima bili smo najjača politička partija i birali smo partnera u vlasti na državnom nivou. Nije bilo uvijek lako, ali smatram da smo uradili dobar posao. Naš cilj je da nastavimo pozitivne tokove i da do 2019. godine dobijemo kandidatski status, a do 2026. godine i članstvo u Evropskoj uniji“, zaključio je Kamber.

Aplauz i podrška nisu izostali u prepunoj Sali društvenog doma. Pobriježani su jasno kazali: „UZ KAMBERA I SDA“!