1. Pozivamo predstavnike Elektroprivrede BiH, rudnika koji posluju okviru koncerna, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Sindikata rudara, da kroz dijalog dođu do rješenja koja će unaprijediti radno-pravni status i garantovati stabilne plaće rudara, te istovremeno omogućiti stabilnost elektroenergetskog sektora.

Kadrovi SDA u institucijama vlasti se zadužuju da poduzmu sve aktivnosti s ciljem zaštite prava rudara, čije plaće ne smiju biti umanjene i mogu biti samo uvećane u odnosu na postojeće stanje.

2. Pozivamo SNSD da prestane sa blokadama koje dramatično pogoršavaju odnose i stanje u zemlji. Krize koje već 15 godina proizvodi predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pogađaju građane u oba bh. entiteta. Kulminirale su posljednjih mjeseci i ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije. Takvom politikom, kojom sprječava dolazak investitora, usporava reformske procese i euroatlantski put i otežava ekonomski razvoj, što za posljedicu ima odlazak mladih ljudi iz zemlje, nanosi se nemjerljiva šteta svim ljudima u svakom dijelu BiH. Najavljeni potezi jednostranog otimanja nadležnosti države i formiranje parainstitucija u entitetu RS, zahtjevaju konkretan i odlučan odgovor garanata Dejtonskog sporazuma i drugih međunarodnih aktera, koji podrazumijeva i sankcije.

3. „Izvorni Dejton”, na kojeg se pozivaju SNSD i njegovi koalicini partneri, je floskula kojom se žele prikriti krajnji secesionistički ciljevi. Izvorni Dejton ne postoji, postoji samo Dejtonski mirovni sporazum. Samim Mirovnim sporazumom, u članu 3. Aneksa 4. koji je Ustav BiH, predviđena je njegova nadgradnja po utvrđenim procedurama, pa je time postojeće ustavno uređenje Bosne i Hercegovine u svojoj evoluciji uvijek „izvorni Dejton“.

4. Pozdravljamo angažman i podršku predstavnika Evropske unije i SAD-a na iznalaženju rješenja za reformu Ustava i izbornog zakonodavstva. Izražavamo zabrinutost najavama pojedinih zvaničnika da je u ovom času potrebno riješiti isključivo pitanje izbora članova Predsjedništva BiH. Pri čvrstom smo stavu da je potrebno pronaći izbalansirano rješenje kojim bi se riješile i zloupotrebe Doma naroda Parlamenta FBiH. Kadrovi HDZ-a blokirali su izbor nove Vlade FBiH i implementaciju izbornih rezultata iz 2018. godine, kao i izbor sudija Ustavnog suda FBiH.

Istovremeno, Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH, kojeg u apsolutnoj većini čine kadrovi HDZ-a, ili obara zakone i druge dokumente koje je usvojio Predstavnički dom ili jednostavno ne želi da ih razmatra.  Trenutno se u Domu naroda nalazi 37 zakona (13 prijedloga i 24 nacrta) koje je usvojio Predstavnički dom i svi oni su na čekanju. Na čekanju je i 36 odluka, strategija i planova, te još 81 dokument (izvještaji i informacije) koji su usvojeni u Predstavničkom domu, ali ih Dom naroda uopće ne razmatra. Više od 150 različitih akata „zarobljeno” je u Domu naroda.

5. Predsjedništvo SDA insistira na tome da u procesu pregovaranja o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva moraju učestvovati predstavnici svih parlamentarnih stranaka. Pokušaj predstavnika međunarodne zajednice da se pregovori svedu na reducirani format u kojem učestvuju samo SDA i HDZ od početka je osuđen na neuspjeh i ne može dati rezultat, a posebno uzimajući u obzir činjenicu da je za bilo koje rješenje potrebna dvotrećinska parlamentrana podrška.

Predsjedništvo SDA daje podršku predsjedniku Bakiru Izetbegoviću i pozicijama koje je zastupao u dosadašnjem toku razgovora.

6. Pozivamo predstavnike probosanskih stranaka na punu koordinaciju i formulisanje zajedničkih stavova o reformi Ustava i izbornog zakonodavstva, u skladu s principima oko kojih je već postignuta načelna saglasnost i sa kojima je javnost upoznata. Nekoordinirani pristup otežava poziciju kompletnog probosanskog bloka. Radi se o sudbonosnim odlukama i procesima koji ne smiju biti korišteni u svrhu pribavljanja političkih poena ili stranačkih interesa od bilo koga.

7. Pozdravljamo formiranje komisije pri OHR-u koja će predložiti zakon o državnoj imovini. Jedini okvir za rješavanje ovog pitanja su presude Ustavnog suda BiH, koje državu označavaju kao isključivog titulara imovine.

8. Krajnje neodgovornim smatramo spekulacije da će se rješavanjem pitanja državne imovine stvoriti uvjeti za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika. OHR mora ostati u punoj funkciji koju je dobio Dejtonskim sporazumom sve do ispunjavanja pet ciljeva i dva uvjeta, poznatih kao Program 5+2, što se rješavanjem samo pitanja državne imovine neće desiti. Najbitniji uslov ovog Programa, a to je Pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira utemeljena na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, nikada nije bio u manjoj mjeri ispunjen, uzimajući u obzir poteze i politiku SNSD-a.

9. Predsjedništvo SDA pozdravlja posjetu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Vukovaru i učešće u Koloni sjećanja, kao i poruke koje je poslao sa tog mjesta.

SDA će, kao i svi naši predstavnici u državnim institucijama, uvijek njegovati kulturu sjećanja i izražavati pijetet prema svim nevinim žrtvama, pa tako i prema nevinim žrtvama prijateljskog hrvatskog naroda, uprkos zlonamjernim reakcijama neodgovornih politika.