Odluka vlasti u Prijedoru o zabrani održavanja mirne šetnje povodom Dana bijelih traka predstavlja novi grubi pokušaj revizionizma s ciljem da se promijeni karakter rata u Bosni i Hercegovini, čemu u entitetu RS svjedočimo godinama.  
 
Sprječavanje preživjelih žrtava ratnih zločina i porodica ubijenih da mirnom šetnjom podsjete na stravične zločine koji su u ovom gradu izvršeni nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, sramotan je potez.
 
Još je skandaloznije da su prijedorske vlasti organizirale i dopustile okupljanje ekstremističkih grupa, koje su prošetale gradskim ulicama i veličale zločine iz 1992. godine, označavajući ih kao navodnu „odbranu grada“. To jasno govori da politike koje su 90-ih godina prošlog stoljeća organizirale i sistematično provodile ratne zločine, žrtve skrivali godinama u masovnoj grobnici Tomašica, organizirale logore Omarska, Keraterm i Trnopolje, označavali nesrbe bijelim trakama, još uvijek nisu poražene.
 
Pokušaju vlasti u entitetu RS da omalovaže žrtve, umanje karakter i obim zločina, svakom civiliziranom čovjeku u Bosni i Hercegovini, ali i svijetu, mora biti dodatni podsticaj da još glasniji govore istinu, i o žrtvama i o zločincima.
 
U tome ćemo istrajati, jer laž i manipulacija ne smiju nadvladati istinu.