Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je večera za portal Radiosarajevo.ba da je američki državni sekretar Antony Blinken poslao važnu poruku političarima i javnosti u Bosni i Hercegovini.

"To je poruka koju smo trebali i čekali", kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, prvi dio poruke je da "Daytonski mirovni sporazum treba doživjeti dalju evoluciju i poboljšanja na liniji jačanja građanskog uređenja kroz implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava".

"Drugi dio poruke je da neće biti Dejtona 2. i radikalnijih poteza SAD i međunarodne zajednice nakon iskustva koje su imali sa odbacivanjem Aprilskog i Butmirskog paketa, ali i da će prisustvo SAD biti mnogo snažnije nego u proteklih nekoliko godina. I konačno, treći dio poruke je da se od Predsjedništva BiH očekuje liderska uloga u pokretanju reformskog procesa, sa akcentom na izmjene izbornog zakonodavstva. Izmjena izbornog zakona mora biti bazirana na izmjeni Ustava", zaključio je Izetbegović u izjavi za Radiosarajevo.ba

Podsjetimo, Američki državni sekretar Antony Blinken pisao je članovima Predsjedništva Bosn i Hercegovine.

Blinken je poručio da Dayton nije slovo urezano u kamenu, te da, umjesto Daytona 2., treba pristupiti postepenim promjenama Ustava naše zemlje. Potvrdio je američko prijateljstvo prema našoj zemlji.

Radiosarajevo.ba