Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sastao se danas u Srebrenici s predstavnicima Humanitarne organizacije MFS EMMAUS, upravom Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.
 
Potpisan je ugovor o podršci aktivnostima Humanitarne organizacije MFS EMMAUS, a ministar Ramić obišao je i lokaciju na kojoj je u toku izgradnja centra koji je namijenjen za stare i nemoćne osobe s područja opštine Srebrenica.     
 
Pomoćnik direktora MFS EMMAUS Elmedin Škrebo zahvalio je za tu, još jednu u nizu, pomoć što je imaju od resornog federalnog ministarstva, preciziravši da se radi o donaciji vozila koje će koristiti za realizaciju Projekta nazvanog 'Ljubav za majke Srebrenice'. Tako će im biti omogućeno da ih češće posjećuju i razgovaraju sa tim majkama što je njima, kako je kazao, najviše i potrebno.
 
-Briga o njima bit će zaokružena u kompleksu centra, kad bude završen. Nadamo se da će to biti što prije. Ne sumnjamo da ćemo, uz podršku donatora i prijatelja, završiti ono što smo započeli - naglasio je. Kako je kazao, po visini iznosa i količini podrške značajan je udio Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica tom projektu.
 
Precizira da to ministarstvo dijelom finansira apartmane koji će biti u okviru tog kompleksa, troškove za dio radova na uređenju dvorišta, dok je ambulanta ranije urađena i već se koristi za potrebe stanovništva Srebrenice i šire regije. Planiraju pokretanje i ambulante porodične medicine što također podržava federalno resorno ministarstvo.
 
- Osim podrške na ovom području, Federalno ministarstvo podržava određene projekte EMMAUS-a širom BiH i izvan njenih granica. Nije uvijek bitna samo materijalna komponenta, u toj podršci. Nama je važna i pozitivna reakcija za ono što radimo, to nam je motiv ali i referenca u komunikaciji sa drugim partnerima koji podržavaju naše projekte - kazao je.
 
Dodaje da MFS EMMAUS obilježava 22 godine rada, a današnji događaj svojevrstan im je poklon.
 
Resorni federalni ministar Edin Ramić istaknuo je plemenitu svrhu i namjeru da majke Srebrenice u kompleksu centra u izgradnji dobiju mogućnost za odmor, liječenje i pažnju koju, kako je kazao, nažalost nemaju u zdravstvenom sistemu širom entiteta Republika Srpska.
 
- Poznato je da postoje problemi u liječenju povratnika, u ovom dijelu Bosne i Haercegovine. Posebno je to u slučaju starijih osoba, onih koji su korisnici različitih vidova podrške Federalnog ministarstva za pitanje boraca. Zato je ovaj projekt bio potreban Srebrenici, drago nam je da radovi dobro idu - kazao je.
 
Najavio je nastavak podrške MFS EMMAUS-u u tom ali i u nekim njihovim drugim projektima.
 
Federalni ministar naglašava da je to ministarstvo, u posljednjih pet godina, u Srebrenicu investiralo oko osam miliona KM. Istim tempom planiraju i nastaviti. Za ovu godinu planiraju ulaganje oko pola miliona KM, samo u projekte Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.  
 
Ugovori o podršci su potpisani i sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

 

Današnja posjeta još je i važnija jer je upriličena na 18. godišnjicu od prve dženaze žrtvama genocida u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari