O aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini razgovarali smo sa predsjednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem.

Što se tiče formiranja novog saziva Vijeća ministara, Izetbegović smatra kako ništa nije sigurno s obzirom na političke odnose Trojke.

  • Napravili su greške koje unose pukotine. Prva greška je podjela probosanskog bloka. Odlučili su se izaći ususret Čoviću i Dodiku da idu bez DF-a i SDA. Te podjele su unijele razdor među Bošnjake i patriote. Sljedeće dvije greške su na njihov vlasititi račun. Krenuli su brzo i to je počelo da nervira ljude. To nije Osmorka. Žurilo im se da podjele pozicije. Predsjednici stranaka su se namirli u Vijeću ministara. Nisu respektovali manje partnere, podrazumijevali su ih. To ih je koštalo – naveo je Izetbegović.

Dodaje kako su stranke okupljene oko Trojke kritizirale SDA iz različitih razloga, pa su veoma brzo uradile sve ono što su zamjerale SDA.

  • To je četvrti delegat kojeg su dali SNSD-u. Puna su im usta bila riječi ‘meritokratija’. Kad pogledate SDA-ove ministre na svim nivoima, ne može se reći da je to protivno meritokratiji. Ovo što se želi imenovati, neka gledaoci sami prosude. Prije svega, išli su servilo u odnosu na HDZ i SNSD. Glasali su za Čavaru sa crne liste, ne bi li im HDZ uzvratio. Sad će isto SNSD-u uradit. Predsjednici stranaka koji pretenduju na funkcije kojim se ranije nisu bavili, ministarstva inostranih poslova, saobraćaja.. nisu se time bavili u životu. Ko su ti ljudi? To je izrugivanje. Ako je Trojka išla već da preuzima te pozicije, imali su bolje kadrove. SDA i Naša stranka su svjetlosnu godinu udaljeni kad su u pitanju politike u BiH. Ne možemo reći da za tu poziciju nisu komeptentni Arnaut ili Ćudić. Zašto nisu uradili takvu stvar, zašto su sebični – kazao je Izetbegović.


Što se tiče kandidata za ministra iz reda Bošnjaka koji dolazi iz RS-a, Izetbegović je naveo kako je to Dodikova odluka, te da to nije Bošnjak iz Pokreta za državu.

  • Prvo ga je imenovao u Vladu RS-a. Zašto je to uradio, šta mu je obećao, ne znam. Nešto mu je obećao. Dužan je Dodiku i njemu će da odgovara – tvrdi.

Ističe da ‘Osmorka’ više ne postoji, nego da je to format ‘Trojka plus’.

  • To ne može opstati. Izdali su principe, stavove, ideje na kojima su dobili podršku naroda. Ne znam da je iko tako brzo gubio ugled kao ova ekipa iz ‘Trojke’. Izgubili su za par mjeseci ugleda što bi neke stranke za nekoliko godina. I ne bih rekao da će uspjeti sa ovakvom politikom, ovakvim odnosom. Što se tiče Dodika, to je isti stari Dodik prije 15 godina. Kakav su šamar dobili odlukama NSRS kada je u pitanju državna imovina i proslava neustavnog 9. januara u predgrađu Sarajeva. Namjerno su ih Dodik i Čović provocirali kada su ulazili u vlast – mišljenja je Izetbegović.

Podsjeća kako ih je prije potpisivanja koalicionog sporazuma Čović nazivao probošnjačkim blokom, a Dodik muslimanima.

  • Šutjeli su na to. Vodili su se onim: „Govori šta hoćeš, ali mi pomozi da uđem i postanem vlast“.

Komentarišući mogućnost proslave neustavnog 9. januara u Srebrenici, Izetbegović tvrdi kako je sve moguće.

  • Par dana nakon neustavnog 9. januara su nam predstavili film Malagurskog koji je slavljenje nastanka RS-a, na Bistriku u Sarajevu. Kako to rade ljudi za koje mi nikada ne bi palo na pamet da bi tako nešto mogli uraditi. Mene ništa više ne iznenađuje. Koliko samo ima tog podaničkog, izdajničkog, isključivo radi vlasti. Moguća je proslava, i u Brčkom i u Srebrenici. Dodik je drzak i hrabar čovjek koji udara šamare na sve strane. Prije par godina pozvao je Čovića i hrvatskog veleposlanika na proslavu neustavnog 9. januara i oni su se rado odazvali. U prvom redu je sjedio Čović zajedno sa hrvatskim ambasadorom. Dodik je tada odlikovao generala koji je Lisicu koji je bombardovao Zadar. On se ne obazire. Ovo je šamar i međunardnoj zajednici. Putinu dodjeliti odlikovanje i da to Amerikanci gledaju… To je direktno izrugivanje presudama Ustavnog suda koje su obavezujuće. Narugao se i Osmorci. Udario im je šamar. Trpit će ovakve stvari, a onda će dva dana kasnije na isto mjesto doći na Božićni prijem. On svima savija kičmu i uspijeva u tome – pojasnio je.

Dodaje kako je međunarodna zajednica svojom intertnošću saučesnik u obilježavanju neustavnog 9. janaura.

  • Prešutjeli su dosta toga. Odlikovanje Plavšić, Karadžiću i ostalim, Inzkov zakon.. Preda mnom,  u društvu Čovića i Dodika evropski zvaničnici su govorili kako je Inzko kriv za blokadu države. Ja sam se prepirao sa njima, to nije izašlo u javnost. Jedini sam se ja pobunio, to je bila rasprava, imali smo neugodnost – govori Izetbegović.

Naglašava kako je Schmidt mora reagovati i ističe da je očekivao više od njega.

-Rekao je da će biti uz Tužilaštvo, ali ništa nije uradio. Pretvara se u visokog predstavnika Federacije, SDA i za pomoć HDZ-u, etablirat će sebe kao takvog ako nastavi ovako. Kukavičluk, neodlučnost, udar na patriote BiH, Bošnjake, mekan odnos na one koji prave probleme… Jedini način da nasilnike bilo koje vrste zaustavite jeste da budete jaki. Dok nismo imali u ratu balans, nismo bili ozbiljna pregovaračka strana. Kada samo počeli oslobađati planine, gradove, prevoje, počeli su nas ozbiljno shvatati. Ne želim povezivati, ali tako vam je to u životu. Ako drugi jačaju, tako će vas početi tretirati. Nikada ne idu tamo gdje je tvrdo. Embargo na oružje su nam uveli tri godine i tri teške zime, znamo i prepiske lidera u Evropi kakve su procjene davali. Sve smo to izdržali. Govorili su tipa da tu treba jači da pobijedi i slično – navodi Izetbegović.

Govori kako je pitao američkog ambasadora da li ima nešto protiv SDA, na šta je Murphy odgovorio da nema. Izetbegović ističe da neće nikada ni priznati, te da su stranci odlučili da žele promjene i idu linijom manjeg otpora.

  • To je jako pogrešna politika koja se nekoliko puta ponavljala. Pokušavaju zadovoljiti jaču stranu za koju smatraju, hrvatsku ili srpsku. Da napave nepravdu u odnosu na probosanski blok, da ga podijele, da nas sukobe unutar bloka. Ne bi to mogli da nije trčanja za vlašću Osmorke. Dio probosanskih strana ne pristaje na takvu igru. Schmidt je u dogovru s Plenkovićem, to nije tajna. Uradio je šta je uradio u noći izbora. Stranka koja je dobila 13 posto glasova, u ovom slučaju HDZ, može da kaže ne može Željko Komšić, ne može DF, ne može SDA kao pobjednik izbora. Polako narod počinje da se plaši. Plaši se sprega Čović-Dodik koji žele da kontrolišu sve. Boji se takvog odnosa međunarodne zajednice i OHR-a koji nepravedno intervenira. Nastavak toga će osjećati taj udar i nepravdu kao udar na sebe, a može doći do nesagledivih reakcija naroda – poručio je Izetbegović.

Tvrdi kako se samo teškom nepravdom i nastavkom ovakvog odnosa može realizirati vlast u Federaciji bez SDA.

  • Ako do toga dođe, onda će osjetiti reakciju naroda. Ne bi preporučio nikom to da radi. Pristrasni, antibosanski, antibošnjački potezi OHR-a, ali mislim da na to nisu spremni. SDA ima partnere u Federaciji za vlast. Sve ih je više, lako možemo doći preko 50 posto ako se ovako nastavi – poručuio je.

Na pitanje zašto nije išao kao delegat u Dom naroda Parlamentarne skupštine, već su kandidati Džaferović i Softić, Izetbegović je poručio kako mu za razliku od ostalih predsjednika stranka, takvo nešto nije palo na pamet.

  • To bi bila loša poruka. Vidjeli ste kako se predsjednik NIP-a brine za sebe. Nije mi palo na pamet da tako nešto uradim, da prvo sebe riješim na taj način. Ja takvu stvar ne mogu uraditi – kazao je Izetbegović.

Što se tiče izbora Refikla Lende za (pot)predsjednika Federacije, Izetbegović smatra kako je za tu poziciju potrebna čvrsta ruka, senior SDA, neko poput generala Lende.

  • Njega ne možete pritisnuti da uradi nešto protiv interesa njegovog naroda i države – rekao je.

Za kraj je poručio kako su njegove ambicije jedino da bude na čelu SDA na čijem je čelu od 2014. godine.

  • Tada je SDA imala 200.000 glasova. SDP je bio jači od nas. Imali smo poplave, paljevinu Predsjedništva, pobune, plenume i te 2014. godine pao je SDP. Mi smo podigli rezultat, digli smo se na 280.000 glas, unatoč brutalnoj kampanji, napadu na SDA. 11 ih je bilo protiv mene i opet sam dobio 1-2 procenta više nego ranije. Mi imamo stalnu pdoršku od 280-300 hiljada glasova. Jedna takva snažna stranka je garant da ćemo sačvuati identitet, vjeru, kulturu, ponos, zemlju Bosnu i Hercegovinu – zaključio je Izetbegović.

HAYAT