Nakon obraćanja Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH,  u Vijeću sigurnosti UN-a, Dodik je odmah tražio da se obrati Zoran Tegeltija, kako se to nije desilo optužio je koga je stigao za zavjeru protiv manjeg bh. entiteta RS, Srba i njega samog.

Izetbegović smatra da su Džaferović i Schmidt postupili ispravno.

Vijeće ministara koje predvodi Tegeltija je servisno tijelo Predsjedništva BiH, a Predsjedništvo BiH predstavlja državu u međunarodnim institucijama. Ovaj put je Džaferović kao predsjedavajući odlučio da se obrati i da se sazna istina, faktički je njegovo i Schmidtovo izlaganje veoma slično. Ispravno je postupio. Srbi nisu pomenuti, pomenuti su oni koji ruše državu, a to su Dodik i SNSD – kazao je Izetbegović za Hayat TV.

Međutim, stvari ne idu kako je Dodik zamislio, tvrdi Izetbegović.

Stvari ne idu kako je Dodik zamislio, on je otvoren čovjek, znam šta je planirao. Mislio je da se Zapad raspada, da NATO slabi, da se SAD povlači. On je računao na neke snage sa Istoka, onda je Zapad odgovorio kako je odgovorio i na ovo što on radi i na agresiju Rusije. Dovest će u pitanje možda i cijeli entitet, nervozan je – kazao je.

Izetbegović navodi kako je previše diplomatskog odnosa u međunarodnim kanalima, te da to mnoge nervira, s pravom.

Uvijek smo tražili da se ne tolerišu i ne dopušaju neke stvari. Uvidjeli su da smo upravu, uvidjeli su siledžijstvo. Očekujemo da međunarodna zajednica konkretnije odnosi prema onima koji prave problem svima, kako nama u BiH, tako i njima u Evropi. Sankcije sporo daju rezultat, ali ga daju. Sjetimo se Miloševića, bio je snažniji i veći neprijatelj međunarodne zajednice. Kasnije je popustio pod sankcijama, polomio se pod sankcijama. Narod je vremenom postao nezadovoljan, nije mogao izdržat. To čeka i Dodika. Ne može Dodik nadjačat niti Zapad, niti patriote ove zemlje bez obzira na podršku Rusije. Ne bih rekao da će se iko usudti pokrenuti sukob na Balkanu, teritorije ima više nego što nam treba, a mladih sve manje. Ljudima nije do toga i neće pratiti te avanturističke politike – naglasio je Izetbegović.

Tvrdi kako pregovori nakon raspisivanja izbora nemaju smisla.

Bilo je visokorangiranih lidera u EU koji su ispitivali spremnost da se krene u smjeru dogovora, pa mi je jedan došao i pitao me: “Ako bi sada Čović prihvatio sve ono što ste vi tražili, da li bi bilo šanse da se to riješi“, ja sam rekao da ne bi. Proces je pokrenut, mi smo spremni da se vratimo pregovarati nakon izbora. SDA više neće nikada sam pregovarati sa HDZ-om. Problem je između ljevičarskih stranaka i etnocentrične grupacije hrvatskih stranaka. HNS tvrdi da im Bošnjaci biraju člana Predsjedništva. Ne znam zašto očekuju da SDA, koja ni na koji način tome nije pridonijela vadi kost između njih, zašto mi to trebamo riješiti, mi nismo nikada kandidovali niti u Dom naroda niti u Predsjedništvo nikoga osim Bošnjaka. Tjerali su mene da ja popustim, ustupim, a amnestirali su ljevičari, na njih nije pravljen pritisak – istakao je.

Navodi kako blokiranje institucija ne treba Čoviću, te smatra kako se lider HDZ-a ne bi trebao pridružiti Dodiku u ostvarivanju nekih ratnih ciljeva, imajući u vidu da Prlić i ekupa leže u Hagu zbog istih namjera.

Zar stvarno misli da će se upustiti u ostvarivanje takvog jednog projekta. Hrvati dobro žive sa Bošnjacima, imaju stotine direktorskih i ministarskih pozicija, žive jako dobro, trguju sa nama. Mislim da taj narod nije spreman krenuti na tako nešto. 60 posto Hrvata živi izmješano sa Bošnjacima, mislim da od takvih ideja treba što prije odustati. Čovićeva ambicija je da HNS koji dobije šest puta manje glasova nego probosanske stranke ima pravo dobiti trećinu svega, da stranke koje imaju pet ruku od 42 imaju pravo na trostruko više na nivou države i Federacije. Imaju pravo šttiti vitalni nacionalni interes Hrvata, ali nemaju pravo druge ugrožavati. Oni žele dominaciju nad većinom i pokušavaju da ubijede sve oko sebe da je to njihovo pravo. 33+33 je 66, dvije trećine, to je sputavanje jedne većine u BiH. U ovom trenutku u Parlamentu probosanske stranke imaju 58 posto, ali smo zbijeni u 33 posto s tim politikama. Čović želi to da zadrži – objašnjava Izetbegović.

Kada je u pitanju odnos Zorana Milanovića prema Bosni i Hercegovini, Izetbegović kaže da predsjednik Hrvatske vrlo pažljivo bira riječi, teške i uvredljive.

On se oslanja se na rusku politiku. Milanović može reći da će zaustaviti evropski put BiH, ali ne može reći da će zasutaviti ulazak Finske u NATO. To je cilj Putina. On raspoređuje odgovornost ruske agresije na Ukrajinu – prokomentarisao je Izetbegović.
Kazao je kako su spore reakcije međunarodne zajednice vezane za stanje u BiH, imajući u vidu da su se trenutno zabavili ratom u Ukrajini, energetskom krizom i inflacijom.

Oni naravno u obzir uzimaju i Balkan. Mislim da bi EU morala promijeniti svoj kritetriji prema BiH. Dali du nam 14 prioriteta koje moramo ispuniti da bi stekli kandidatski status EU. Sada je potrebno napraviti poseban program da bi ubrzali program, ako se u tom smjeru odluče ići, a mislim da hoće. Mora postojati spremnost unutar BiH, tačnije konsenzus da bi se evropski i NATO put pokrenuo, u suprotnom bi to moglo izazvati nove probleme u našoj zemlji, ili jednostavno da se stvari tako zagriju ili krenu u takvom smjeru da EU, NATO  i zapadni lager odluče da neke stvari presjeku, uđu u poluratno stanje i prihvate BiH u NATO savez. To mogu uraditi odmah, mi smo u tzv. ‘memebership action plan’, to je akcijski plan za članstvo u NATO. Imaju naše zahtjeve, koje su svojedobno potpisali i ljudi iz SNSD-a – mišljenja je Izetbegović.

Izetbegović smatra kako nakon oktobra slijedi rasterećenje situacije.

Krize u svakoj porodici su takve da se ishode na taj način da se neke stvari razriješe i uspostve novi odnosi. Dodik neće uspjeti, Čović griješi što mu se pridružuje, shvatit će da to ne ide, da gube narod, da su dobili od odgovor i od nas i od međunarodne zajednice. Onda će početi spuštati loptu. Ne vjerujem da će Bevanda predložiti budžet. Tu se ide do kraja, te stvari će uraditi visoki predstavnik. Njegova obaveza je praćenje implementacije Daytonskog sporazuma. On će izdvojiti potrebna sredstva za izbore. Imat će Schmidt puno ispita, tako je njegov mandat počeo, trebat će mu strpljenja da prođe kroz ove brzace – tvrdi Izetbegović.

Dodao je kako još uvijek nije kandidat za člana Predsjedništva, aki ako bude predložen da će takve stvari prihvatiti.

S druge strane se udružuju, prave proste zbirove, ali narod se odlučuje prema ličnosti. Zajedno su NIP, SDP i ostali, oni mogu pokušati da sabiraju, ali ne bih rekao da to građani tako gledaju. Građani glasaju za one koji im ulijevaju najviše sigurnosti.  Kada je Konaković napravio jednu grešku stavši na stranu HDZ-a u pregovorima po pitanju Doma naroda, on je u ljutnji meni poslao poruku da ću ja vidjeti kako će to biti kada oni pokrenu reviziju. Mislim da će tako i krenuti. Izvući će stvar od prije pet-šest godina, involvirat će gospođu Tromp i pokušati da dođu do sredstava iz budžeta da se pokrenu stvari u tom smjeru. Stvar je jednostavna, ne ide dobro ‘Trojki’, puno su obećali, narod ne vjeruje, a sad je potrebno spin prebaciti na mene i SDA – istakao je.

Kada je u pitanju revizija tužbe protiv Srbije, Izetbegović je kazao da je povukao apsolutno ispravan potez.

Srbijanska strana je užasne stvari uradila u BiH, genocid je napravljen širom zemlje. Nevenka Tromp je pokušala od nas dobiti novac za ‘ključni dokument’ koji bi mogao baciti neko novo svjetlo na čitav proces, ali ga nije imala. Tražila je milion eura. Imali smo čuvene profesore poput Scheffera, Belea, koji su svjetski kalibar kada je u pitanju Međunarodno pravo, radili su besplatno, od srca, dali su sve od sebe, zatim imate ove koji su tražili miion eura i onda imate političare poput mene. Rizikovao sam, ušao sam u zgradu suda da pomognem našem timu, da dođemo do sudija i da dobijemo istinu i pravdu za naš narod. Imali smo te političare koji su čekali da to ne uspije, jer rijetko kada revizija uspije, pa da optuže i počnu dobivati izbore na takvim stvarima – objašnjava Izetbegović.

Osvrnuo se na predsjednika NIP-a, Elmedina Konakovića, za kojeg je kazao kako ima sumnjivu diplomu DIF-a.

On smatra da bolje zna nego ugledni profesori sa Pariškog fakulteta, Rimskog univerziteta, da mogu Mašoviću, Trnki držat lekcije i kazati šta i kako je bilo. Ovo je revizija koja pripada agentu i timu, a Bošnjački član redsjedništva ih je samo pomagao. Kazati da taj tim nije bio upravu je prepotentno i neistinito. Reviziju pokreće ovlašteni agnet, tačnije ekspertni tim koji je on formirao. Ekspertni tim je smatrao da ne treba imati novog agenta, nisu se obazirali na stavove koji su dolaziili od Registrara suda. Oni su rekli da se na to ne treba obazirati, rekli su da moramo doći do sudija. Smatrao sam da trebamo na svaki način doći do te tačke. Ja bih izdao narod da sam se povukao. Mogao sam izaći na sjednicu Predsjeništva, Čović i Ivanić glasaju protiv, nemamo agenta, slegnem ramenima i izvinem se. Upustio sam se u krizu da se zamjeram međunarodnoj zajednici koja to nije željela. Kako su nam uveli embargo 1992. godine na oružje, tako su nam uveli embargo na istinu. Nisu htjeli da se bave tenzijama na Balkanu. Kada je bila prva tužba protiv tadašnje Jugoslavije, izredalo se desetine ambasdora u stanu mog oca tražeći od njega da se na to ne ide, jer će to napraviti problem sa Srbijom. Išlo se na tužbu i ishod je bio dobar. Išao sam iz sve snage, rizikovao sam, pokupio sam političke batine od onih koji su čekali da se to tako završi i nečasno je optuživati me da sam bio za to da ne bude revizija – objasnio je Izetbegović.
Dodao je kako se teško moglo išta drugačije uraditi.

Imali smo kvalitetan materijal. Bilo je masa dokaza koji su svjedočili da se desio genocid širom BiH. Jedan od njih je bio i Dr. Scheffer, koji je radio takvav sadržaj naše apelacije i njega su podržali ugledni profesori. Nije se moglo više uraditi. U jednom momentu je Softić upitao da li je validna njegova legitimacija, ostali su smatrali da to ne treba ni pitati, nego da se to podrazumjeva. Dobio je odgovor od Registrara suda da bi to trebalo potvrdit. Tada su Trnka i međunarodni profesori kazali da se na takve stvari ne treba obazirati, da treba samo nastaviti ići i doći do sudija. Kada smo bili u Vijećnici, prisutne političare je trebalo upoznati s tim i upitati da li su za to da se odustane od toga, pa da vidim da li bi se neki usudio – kazao je.

Za kraj gostovanja, Izetbegović je kazao kako je situacija veoma stabilna, te da imamo pet hiljada više zaposlenih, nego prije početka Korona virusa.

Imamo 15-20 posto većih prihoda od poreza, turista je duplo više. Imamo povoljan balans unutar CEFTE. 40 miliona maraka smo izdvojili za zapošljavanje novih ljudi, ugovorili smo najveće dionice, preko 80 kilometara na Koridoru 5C, to je danas tako. Noramlna je stvar da zemlja napreduje, ali nije mala stvar kada se to dešava u uslovima u kojima se trenutno nalazimo – zaključio je Bakir Izetbegović.

HAYAT