Kako kaže, Marinka Čavaru, predsjednika FBiH, vidi kao izvršioca opstrukcija koje osmisli Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

  • Čavara je samo izvršilac svog šefa Čovića. On je ranije uslovio izbor sudija Ustavnog suda FBiH izmjenama Izbornog zakona BiH po želji HDZ-a. Dužan je da po Ustavu FBiH predloži listu imena Parlamentu FBiH nakon usaglašavanja sa potpredsjednicima FBiH. Parlamentarna većina koju spominje kao uslov nigdje se ne navodi u Ustavu FBiH. HDZ ima običaj postaviti nekompetentne ljude na ključne pozicije. Čavara je možda dobar inžinjer iz Busovače, ali kao predsjednik FBiH ili neće ili ne zna raditi svoj posao. Isto je i sa ministrom pravde BiH Josipom Grubešom koji je po zanimanju profesor filozofije. Stranci neće stati iza Čavarinog rada koji zloupotrebljava položaj, što je krivično djelo. Tužilaštvo KS je nadležno za njegovo procesuiranje, s obzirom na to da se krivično djelo vrši na području tog kantona – navodi Čolo.

Pismo visokog predstavnika, prema njenom mišljenju, nije usmjereno protiv dvoje potpredsjednika FBiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića.

  • Schmidt nije označio odgovornim sve troje, već je pismom samo pozvao predsjednika i potpredsjenike FBiH da se hitno sastanu i sačine listu sa imenima sudija. Ako se to ne dogodi, Schmidt će preduzeti odgovarajuće mjere, što je i najavio – smatra Čolo.

Mišljenja je da visoki predstavnik neće nametati izmjene Izbornog zakona BiH protivno presudama Evropskog suda za ljudska prava.

  • BiH lobira u inostranstvu sa istinitim stvarima. Ja predstavljam BiH u Strasbourgu, odnosno Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. Tamo se iznose neistine od strane HDZ-a. Vjerujem da Schmidt neće nametati odluke protivne presudama Evropskog suda za ljudska prava, posebno jer je pravnik i dolazi iz njemačkog pravnog sistema. Kazao je da je presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Božo Ljubić pročitao deset puta, te se konsultovao sa bivšim sudijom Josephom Markom. Vrlo je bitno da na čelu OHR-a bude pravnik, Inzko je bio doktor pravnih nauka. Ipak ne može mašinski inžinjer, pretpostavljam da je Čavara iz te struke, razumjeti vođenje FBiH i onda spominje parlamentarnu većinu kao uslov za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, što je potpuno neistinito – navodi Čolo.

 

HAYAT