Vijesti / Novosti

Ugovore potpisalo 47 korisnika: Podrška mladim poduzetnicima povratnicima u razvoju početnih biznisa

Objavljeno: 09.08.2022. u 13:07

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pruža podršku povratnicima u razvoju početnih biznisa od 2017. godine. 
Pravo učešća imaju pravna i fizička lica, poslovni subjekti ili obrtnici/preduzetnici koji su  u početnoj fazi poslovanja, maksimalno do 18 mjeseci starosti, u vlasništvu povratnika, sa prebivalištem u povratničkim zonama na području Federacije BiH, RS i Brčko Distrikta.


Kroz ovaj Program za period 2017-2021 podržano je 270 start - up firmi, za što je Ministarstvo izdvojilo  preko 2,1 miliona KM.


Na današnjoj ceremoniji u Tesliću ugovore je potpisao federalni ministar raseljenih osoba i izbejglica Edin Ramić i 47 odabranih korisnika  iz 14 opština i gradova iz entiteta RS. Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 654.218,86 KM.


“U 2022. godini na javni poziv se prijavilo 148 poslovnih subjekata iz oba entiteta i Brčko Distrikta, što je najveći broj aplikanata do sada, broj je za 15% uvećan i u odnosu na prošlu godinu, a udvostručen u odnosu na ranije godine. Posebno nas raduje da su 34% od ukupnog broja korisnika žene poduzetnice, a čak 45% lica mlađe životne dobi do 35 godina starosti. Zastupljen je vrlo širok dijapazon različitih djelatnosti od proizvodnih djelatnosti i tradicionalnih starih zanata, do turističkih, transportnih i  usluga u IT sektoru. Realizacijom potpisanih ugovora dajemo novu vrijednost za 14 povratničkih sredina u entitetu RS“, kazao je ministar Ramić

Ugovor o namjenskom korištenju odobrenih sredstava potpisala je Mejrima Kapić iz Teslića, koja se bavi proizvodnjom i prodajom pekarskih proizvoda.

„Svoju poslovnu ideju razvijam proteklih nekoliko mjeseci. Kao i svaki drugi posao u početku neophodna su dodatna ulaganja, posvećenost i podrška drugih. Ukazala nam se potreba za proširivanjem kapaciteta i nabavkom savremenije opreme. Vidjeli smo svoju šansu u javnom pozivu Ministaratsva. Prijavili se i evo došli do realizacije. Ova podrška nam potvrđuje da je neko prepoznao naš entuzijazam i želju da ostanemo i opstanemo u mjesta gdje smo se vratili“, ističe Kapić

Ugovore su potpisali korisnici projekta iz Bijeljine, Banja Luke, Dervente, Doboja, Foče, Istočnog Mostara, Kotor Varoši, Modriče, Osmaka, Prijedora, Teslića, Ugljevika, Vukosavlja i Zvornika.