Vijesti / Izbori

U STOCU ODRŽAN CENTRALNI PREIZBORNI SKUP SDA

Objavljeno: 26.09.2022. u 16:00

U prostoru sportske sale u Stocu u odličnoj atmosferi pred više od 500 članova i simpatizera, održan je centralni predizborni skup Stranke demokratske akcije za ovu grad na kojem su predstavljeni svi kandidati za predstojeće Opće izbore u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik OO SDA Stolac, u svojstvu domaćina zahvalio se prisutnima na velikom odzivu te ukazao na značaj oktobarskih izbora za Bošnjake u našoj zemlji. Kaplan je podsjetio sugrađane i prisutne goste kako su kadrovi SDA u Stocu uprkos otežavajućim okolnostima u ovom gradu realizirali značajne projekte za lokalnu zajednicu, prije svega rekonstruirajući gotovo sve kulturno-historijske spomenike koji su bili porušeni i devastirani, te realizirali generacijski projekt izgradivši put Stolac-Neum, kao i druge značajne stvari. Kaplan je pozvao sve prisutne da svoje povjerenje na nadolazećim izborima ukažu Bakiru Izetbegoviću i SDA.

Kao prijatelj Stoca, velikom stranačkom skupu obratio se proslavljeni komadant ARBIH Naser Orić koji je podsjetio prisutne na opće prisutnu nesigurnosti u Bosni i Hercegovini i svijetu, napominjući kako upravo zbog toga Bošnjaci ne smiju da eksperimentišu sa novim neprovjerenim ljudima. Naglasio je kako je Bakir Izetbegović provjereni patriota sa velikom znanjem i iskustvom u politici i diplomaciji, te pozvao stočne da glasaju sigurno za SDA i Bakira Izetbegovića.

Nezim Halilović Muderis govoreći kao jedan od gostiju naglasio je kako je Stolac pored bogatog historijskog nasljeđa i tradicije čvrsti bedem na jugu Bosne i Hercegovine. „Siguran sam da će Bošnjaci Stoca koji su prošli golgote u posljednjem ratu, golgote povratka u svoj grad biti svjesni šta znači podržati sigurnu snagu koja će učiniti napredak za BiH. Naša pobjeda ne smije biti prosječna, jer SDA nije obična stranka. SDA  je nada, sigurnost, širom otvorena vrata demokracije. SDA je Vakuf Alije Izetbegovića, a Vakuf se ne smije prodavati, oskrnaviti, nego se mora snažiti. Naša pobjeda mora biti ubjedljiva i uvjerljiva kako bi nosioci vlasti na svim nivoima imali dovoljno snage da mogu artikulisati sve naše potrebe u cilju jačanja naše domovine Bosne i Hercegovine“, poručio je Halilović.

Višestruko nagrađivani bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović u emotivnom obraćanju istakao je kako je u Stocu historija Bošnjaštva, ističući kako se ovom gradu treba vraćati kroz nišane i kroz stećke, kroz turbeta i kroz tekije i crkve jer u Bosni i Hercegovini nikada ezani nisu smetali zvonima, ni zvona ezanima. Mi smo tako odgajani i mi ćemo tako pobijediti neprijatelje ove zemlje,rekao je Hadžihafizbegović. "Njima smeta naša širina i mi ćemo tom širinom dobiti BiH kakvu želi svaki čestiti čovjek". Hadžihafizbegović je iskazao svoju opredjeljenost SDA navodeći kako je glas za Bakira Izetbegovića i SDA sigurnost, sumirajući da ta paradigma nije slučajno slogan SDA.

Nakon obraćanja gostiju predstavljeni su kandidati SDA za Skupštinu HNK ispred kojih se obratila nositeljica liste Irma Memidžan koja je na početku prezentirala brojne projekte koje su kadrovi ove stranke uradili u prethodnim godinama. "Zalagati ćemo se i dalje za bolji život svakog djeteta, svakog našeg građanina jer mi svoj posao shvatamo i radimo ozbiljno. Sigurno, snažno i predano raditi ćemo na stvaranju većih prilika za zapošljavanje, kvalitetnije obrazovanje, za bolju zdravstvenu zaštitu, za snažniji turizam za efikasniju javnu upravu“. Memidžan je upozorila da je Bošnjački narod na posljednjim izborima u HNK prosuo više od 7.000 glasova na stranke koje nisu prešle izborni prag zbog čega se nastala velika šteta Bošnjacima u Hercegovini. „Interese države može zaštiti samo stranka koja je prisutna na svakom pedlju naše zemlje, a takva je SDA. Ovu državu mogu voditi samo ljudi koje znaju, imaju iskustvo i koje poznaju političari u svijetu, a takav je lider SDA Bakir Izetbegović. Bošnjaci 2. oktobra ne smiju kalkulirati nego moraju glasati za sigurnog i provjerenog lidera, za Bošnjaka Bakira Izetbegovića i SDA“, naglasila je Memidžan.

Predsjednik Kantonalne organizacije SDA HNK i nosilac liste za Parlament Federacije BiH Edin Mušić istakao je kako je to pored iskustva koje ima velika čast, navodeći kako od kvaliteta i snage Federacije zavise mnoge stvari u našoj zemlji. „SDA u Hercegovini će kroz platformu koju je izgradila za ovaj kanton pored svih bitnih smjernica za razvoj i unapređenje ukupnih prilika života građana svoj fokus u budućem radu usmjeriti na političko osnaživanje položaja Bošnjaka u južnom djelu HNK, prvenstveno Stoca i Čapljine, kao i Bošnjaka koji živi u Prozoru. Mušić je naglasio kako je SDA obećala da će povezati Stolac sa Neumom, te da su kadrovi SDA to i uspjeli. „Također, predano smo radili i na razvoju Doma zdravlja u Stocu, te realizirali izgradnju šehidskog spomen obilježja u centru ovog grada. Dragi Stočani, SDA tačno zna šta želi uraditi u narednom periodu u ovom prostoru, a to su prije svega razvoj male privrede, poljoprivrede i turizma. Mušić je podvukao kako su nadolazeći Opći izbori po mnogo čemu posebni te da Bošnjaci ne smiju više kalkulirati. „Trebamo dati podršku Bakiru Izetbegoviću i Stranci demokratske akcije i prema svemu što se vidi na terenu očekujemo sigurnu pobjedu.

Nosilac za Parlamentarnu Skupštinu BiH Šerif Špago izrazio je sigurnost kako će zbog svega do sada što je učinio za našu zemlju  Bakir Izetbegović dobiti podršku svih građana kojima je država Bosna i Hercegovina na prvom mjestu. „Uz sav trud i zalaganje, dobre rezultate i kadrove koje ima na listama, SDA će uz podršku građana preuzeti odgovornost za sve procese u BiH, sa daleko jačom snagom i podrškom od one sa prethodnih izbora. Zato SDA treba 350.000 glasova da bi se uspješno ubrzali procesi koji će BiH voditi u NATO i Evropsku uniju“. Špago je na kraju pozvao sve članove i simpatizere stranke da dođu na veliki centralni skup u Mostar kako bi Hercegovina iskazala podršku Bakiru Izetbegoviću i Stranci demokratske akcije i tako napravili uvertiru za sigurnu pobjedu.