Vijesti / Izbori

SKUP SDA HNK U ČAPLJINI: STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE OSTVARUJE POBJEDU I U BOSNI I HERCEGOVINI I HERCEGOVAČKO-NERETVANSKOM KANTONU

Objavljeno: 26.09.2022. u 15:54

Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije Hercegovačko-neretvanskog kantona održala je predizborni skup u prepunoj Kino sali Čapljina, na kojem su predstavljeni kandidati za predstojeće Opće izbore 2022. godine, ciljevi SDA definisani Izbornom platformom, te napravljen osvrt na realizirane projekte na području Čapljine i cijelokupnog HNK. Prisutnima su se obratili potpredsjednik Stranke demokratske akcije i nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH, Šerif Špago, predsjednik Kantonalne organizacije Stranke demokratske akcije HNK i nosilac liste za Parlament Federacije BiH, Edin Mušić, nositeljica liste za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, Irma Memidžan, komadant 4. Muslimanske slavne brigade, Nezim ef. Halilović Muderris i u ime domaćina, Ajman Šoše.

Uputivši riječi dobrodošlice, Šoše je kazao da su u proteklom periodu održali tribinu „Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja“, te niz tribina u mjesnim ograncima gdje su mještane područja Čaljina detaljno upoznali s radom, izazovima, izbornom platformom i ciljevima. „Bili smo i bit ćemo u svakom našem naselju i mjestu. Radimo, razgovaramo, prihvatamo konstruktivne kritike dok drugi obično dodju pred izbore, siju smutnju i žele nas jedino oslabiti. Želim vas pozvati da osim lokalnih kandidata svoju podršku date svim kandidatima sa liste SDA na svim nivoima, jer SDA radi timski. Predstojeći izbori su jaka utakmica – jedanaest onih koji žele vlasti takmiče se protiv jednog koji brani državu Bosnu i Hercegovinu. Zato vas pozivam da birate sigurno i glasate za predsjednika, gospodina Bakira Izetbegovića i kandidate SDA na svim nivoima“, kazao je Šoše.

U svom obraćanju, Nezim ef. Halilović Muderris rekao je da se sa ovog skupa šalje bezrezervna podrška budućem članu Predsjedništva, Bakiru Izetbegoviću. „Onome što možemo osjetiti kada se krećemo diljem naše domovine Bosne i Hercegovine, jeste kao da kuca ono bošnjačko srce iz 90ih godina u pogledu Stranke demokratske akcije i naravno to nam daje za pravo da budemo hrabri, odvažni da budemo sigurni da SDA čvrstim koracima ide u još jednu pobjedu. Ono što bih želio da kažem za kandidate na različitim nivoima vlasti, da je vaš zadatak afirmacija svih onih vrijednosti kojima nas je učio naš rahmetli predsjednik, Alija Izetbegović i taj zadatak ne završava u nedjelju. Ako hoćemo da učvrstimo temelje SDA i da potvrdimo da je ona kičma političkog organiziranja u BiH moramo više raditi. Prema tome, već 3. oktobra našu uvjerljivu pobjedu možemo da proslavimo, ali oni koji prođu na listama, odmah trebaju da ostvaruju postavljene ciljeve i obećanja. U posljednje vrijeme na većini skupova naš predsjednik kaže da je veoma važno da pobjedimo, a važna nam je uvjerljiva pobjeda. I nakon što pobjedimo naše političko rukovodstvo je spremno da pravi politički front za BiH, jer bez snažnog političkog fronta nećemo sačuvati BiH“, istakao je ef. Halilović.

Nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, Šerif Špago zahvalio je prisutnima na iskazanoj Stranci demokratske akcije i njenom predsjedniku Bakiru Izetbegoviću. „Stranka demokratske akcije je na proteklim izborima 2018. godine imala 25% birača u Bosni i Hercegovini i naravno bila je najjača politička stranka, ali građani od naše stranke očekuju da 100% odgovara za sve ono što se dešava u organima vlasti. Iz tog razloga SDA treba jaču podršku kako bi brže i jače rješavali sve aktuelne probleme. Prvi zadatak SDA nakon pobjede na ovim izborima jeste da okupi probosanski politički blok, probosanske stranke koje dobiju podršku birača i koje naše birače nisu izdali na izborima u Gradu Mostaru. Svima nam je jasno ko je pobjednik ovih Izbora  i ko treba u aktuelnoj političkoj situaciji, u  ovom teškom vremenu za BiH može da donosi odluke i vodi državu tamo gdje treba, a to je NATO savez i EU, ali nikad ne zaboravljajući naše prijatelje na istoku. Državu može voditi čovjek koji u centru Beograda kaže da će se spoljna politika BiH donositi i raditi u Sarajevu, a ne u Zagrebu u Beogradu. To je naš predsjednik, gospodin Bakir Izetbegović. Zato je naš drugi zadatak da u narednim danima iznjedrimo izuzetu pobjedu predsjednika Izetbegovića i da dokažemo da SDA ostaje najjača politička stranka koja ima snage da vodi državu u narednom periodu“, rekao je Špago.

Nosilac liste za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Edin Mušić kazao je da Parlament FBiH i Federacija u cjelini predstavljaju srce države BiH i od njene snage, njene stabilnosti, njene organizovanosti i refleksija prema državi, prema kantonima i nižim nivoima. „Naša ukupna briga o ovome prostoru bila je sadržana kroz mnoge segmente, kroz osjećaj za povratkom, za održavanjem života na ovom prostoru, i za stvaranje boljih uslova u smislu infrastrukturnih projekata. Projekat vodosnabdijevanja je priveden skoro kraju. Sad smo na ovom prostoru posebno fokusirani na dio autoputa Koridor VC. U političkom smislu je jako važno imati prisutnost i bdijet nad tim pojedinim segmentima i ono što je nas najviše interesovalo u prethodnom periodu je i pozicioniranje velikog mosta u Počitelju, a s druge strane ono što će u perspektivi biti još važnije je lokacija petlje na Bivoljem Brdu i okruženje oko nje. Želim kazati da ćemo u narednom period nastaviti vrlo pažljivo sa svim infrastrukturnim projektima. Ono što smo obradili u našoj kantonalnoj platformi sadrži jednu novu oblast, za koju ćemo se posebno zalagati, a to je briga o ovom prostoru u smislu razvoja male privrede, poljoprivrede, turizma, i svega onoga što je osovina oko autoputa. Ono o čemu ćemo se u narednom periodu baviti je političko ustabiljenje i jačanje vaše pozicije u Čapljini, Stocu i Prozoru. Mogu vam kazati da se ovoga puta dešava neki nevidljivi, vrlo ozbiljan, podal politički projekat u kojem se svi na jednoj političkoj matrici okupe protiv SDA i protiv predsjednika, gospodina Bakira Izetbegovića. Zato vas pozivam da bez ikakvih kalkulacija glasate na predsjednika Izetbegovića, da svaki naš glas bude glas za predsjednika“, naglasio je Mušić.

Nositeljica liste za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, Irma Memidžan kazala je da ljudi trebaju znati da je ozbiljnim radom i unatoč neuporedivom odnosu snaga, Stranka demokratske akcija sa 8 zastupnika od ukupno 30 u Skupštini HNK uspjela da utiče na usvajanje izmjena Ustava HNK i odredbi o konstitutivnosti naroda i jezika i na realizaciju mnogih drugih aktivnosti. „U obrazovanju je postignut napredak. Obnovljeno je 35 osnovnih i srednjih škola, preko 2700 studenata dobija stipendije, obezbijeđeni su udžbenici za sve učenike osnovnih škola. U rekonstrukciju i modernizaciju bolničkih zdravstvenih ustanova uloženo je više od 32 miliona KM, potpisani su ugovori sa zdravstvenim radnicima, porodiljne naknade za nezaposlene porodilje obezbijeđene su za 12 mjeseci. To je timski rad SDA. Također, naši građani moraju znati da smo na proteklim izborima bacili više od 7 hiljada glasova glasajući za stranke koje ne mogu preći izborni prag. Takvi projekti donose korist samo pojedincima, nikako općem dobru i društvu. Zato vas dragi sugrađani pozivam da budete snažna podrška ovim kandidatima, sigurnoj i jakoj SDA. Uz Božiju pomoć i uz vašu podršku, SDA i Bakir Izetbegović će 3. oktobra odnijeti uvjerljivu pobjedu“, naglasila je Memidžan.

Građani Čapljine svojim prisustvom potvrdili su snagu i jedinstvo naroda okupljenog oko Stranke demokratske akcije. Kandidati su poslali poruku da jedinstveno na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, Stranka demokratske akcije ostvaruje pobjedu i u Bosni i Hercegovini i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.