U skladu sa zaključkom Predsjedništva SDA od 1. decemba ove godine Klub SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je danas u hitnu parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji se odnosi na integritet i transparentnost izbornog procesa.
 
Podsjećamo da je Klub SDA 31. oktobra ove godine podnio inicijativu koja je usvojena u Predstavničkom domu PSBiH, kojom se od Vijeća ministara BiH traži da zajedno sa Centralnom izbornom komisijom pripremi prijedlog ovog zakona. Međutim, vlast nije reagovala, te je taj posao umjesto njih uradila SDA.
 
Prijedlog SDA je usklađen sa preporukama OSCE/ODIRH-a i Venecijanske komisije i njegovo usvajanje bi predstavljalo značajan iskorak u sprječavanju izbornih krađa i drugih zloupotreba.

 

Pozivamo predstavnike svih parlamentarnih političkih stranaka da podrže usvajanje  ovih izmjena, što bi bilo značajno i za ispunjavanje uvjeta koji bi omogućili Bosni i Hercegovini da u martu naredne godine otpočne pristupne pregovore sa Evropskom unijom.