Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je primila u nastupnu posjetu komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadnog generala Erica Folkestada, te zahvalila NATO-u za kontinuirane napore, angažman i podršku našoj zemlji, uključujući i pomoć tokom pandemije COVID-19.


Turković je ocijenila da Bosna i Hercegovina i NATO dijele snažno partnerstvo sa željom za intenziviranje saradnje.

Istaknula je da su, uprkos pandemiji, mnoge planirane aktivnosti iz Programa reformi završene, te da su druge aktivnosti u toku. Naglasila je da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u okviru svojih nadležnosti i dužnosti, na vrijeme završilo aktivnosti kada je u pitanju Program reformi.

Ministrica Turković i general Folkestad su razgovarali i o formiranju Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, za čiju je uspostavu Ministarstvo vanjskih poslova okončalo sve procedure, te izrazili očekivanje da će taj proces biti okončan u narednom periodu.

General Folkestad je istaknuo da je BiH jedan od prioriteta NATO saveza, te podsjetio na aktivnosti u našoj zemlji koje uključuju podršku lokalnim zajednicama, te intenzivnu saradnju sa Oružanim snagama BiH.

Na sastanku je razgovarano i o drugim važnim pitanjima u Bosni i Hercegovini, poput migrantske krize, s kojom se posljednjih godina suočava naša zemlja, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

Vijesti.ba