Najava člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS Milorada Dodika da će tražiti smjenu ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, kroz inicijativu SNSD-a i HDZ-a u Domu naroda PS BiH, samo je još jedna potvrda očajnog ishoda Dodikovog četverogodišnjeg mandata i neuspjeha ucjenjivačke politike HDZ-a.
 
Ovaj, kao i Dodikov raniji zahtjev za smjenu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, potvrđuju da su Džaferović i Turković, kao kadrovi SDA na najvišim državnim funkcijama, dobro radili svoj posao i zaustavljali Dodikove destruktivne nasrtaje na državu. Upravo zbog toga Dodik sanja njihovu smjenu. Od toga, na njegovu i žalost HDZ-a, neće biti ništa.
 
Dodikove očajničke inicijative predstavljaju priznanje poraza njegove politike. U Sarajevo je došao sa arogantnim najavama da će potkopati državu, unijeti zastavu enititeta RS na sjednice i sastanke, oduzeti nadležnosti državnog nivoa, zaustaviti NATO put BiH...
 
Na kraju mandata se povlači „polomljenih zuba“, jer zahvaljujući naporima predsjedavajućeg Džaferovića, ministrice Turković i drugih patriotskih političkih snaga, u državnim institucijama nije uspio ostvariti svoje ciljeve. 

 

Dodikov neuspješni izlet u Predsjedništvu BiH trebao bi biti opomena svima koji bi željeli da rade protiv države, da je to unaprijed izgubljen posao, te da im je bolje da se okrenu konstruktivnom dijalogu, s ciljem napretka i jačanja države Bosne i Hercegovine na korist svih njenih građana.