Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kršeći Ustav FBiH jednostranim prijedlogom za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH ponovo pokušava izmanipulirati javnost i barem privremeno se osloboditi pritiska i opravdanih optužbi da blokira funkcioniranje ove institucije.
 
Činjenica je da Čavara nije dobio saglasnost potpredsjednika Mahmutbegović i Dunović. To mu je bila obaveza po Ustavu, u kojem se precizno navodi: „Sudije sudova Federacije imenuje predsjednik Federacije uz saglasnost potpredsjednika i uz potvrdu većine delegata u Domu naroda“.
 
Umjesto toga, Čavara je samostalno imenovao sudije, što govori da mu namjera nije da rješava problem kojeg je sam napravio i zbog čega je uz ostalo završio na „crnoj listi“, već da ga dodatno zakomplicira. 
 
Podsjećamo da je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović za sudije Ustavnog suda predložila Izmira Hadžiavdića i Mustafu Bisića, obojicu iz reda Bošnjaka. Čavara nijedan od ta dva prijedloga nije uvažio, već je umjesto toga imenovao jednog sudiju iz reda Bošnjaka i jednog iz reda Ostalih.
 
Time, svjesno kršeći Ustav, pokušava narušiti etnički balans u Ustavnom sudu FBiH.

 

Umjesto što krši Ustav, u namjeri da odgovornost za blokade isporuči nekome drugom, od predsjednika FBiH tražimo da povuče sporna imenovanja, te da uz saglasnost potpredsjednika izvrši imenovanja koja su u skladu sa Ustavom.