Tom prilikom su razgovarali o dinamici implementacije Programa reformi za 2019./2020. godinu i drugim tekućim pitanjima. Izrazili su punu posvećenost Bosne i Hercegovine provedbi programskih ciljeva u domenima za koje su zaduženi MVP i MO.

Turković je naglasila da su ispunjavanje ciljeva i pojedinih akcija iz programa jedan od ključnih prioriteta ministarstva kojim rukovodi te je za uspješnu implementaciju neophodno oformiti stalne radne timove i osigurati potrebna finansijska sredstva.

Ministrica je generalnog sekretara Stoltenberga upoznala s planom za realizaciju pojedinih akcija te zatražila konkretnu podršku i asistenciju NATO saveza za pitanje implementacije ciljeva "javne diplomatije", posebno u dijelu jačanja kapaciteta institucija i službenika koji rade na provedbi.

U sjedištu NATO-a brojni sastanci, razgovarano o Programu reformi

Tokom boravka u sjedištu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Briselu visoke bh. delegacije u fokusu razgovora bilo je intenziviranje saradnje s tim savezom te implementacija Programa reformi BiH.

Visoku bh. delegaciju činili su ministrica vanjskih poslova i ministar odbrane Bisera Turković i Sifet Podžić koji su tokom brojnih sastanaka naglasili najvažnija pitanja iz oblasti odbrane u kontekstu implementacije Pregleda odbrane te Plana modernizacije Oružanih snaga.

Predstavnici savezničkih zemalja tokom sastanaka kazali su da su prepoznali značaj reformskih procesa u BiH, kao i napore koje čine bh. institucije naročito u smislu implementacije Programa reformi BiH i u tom kontekstu su ponovili podršku i ponudili pomoć.

NATO je u posljednjih nekoliko dana otkazao određeni broj događaja kao preventivnu mjeru zbog situacije uzrokovane širenjem virusa Covid-19, ali susreti u formatu NATO-BiH nisu otkazani.

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane, sve to na svojevrstan način ukazuje na značaj i važnost tih sastanaka, kao i opredijeljenost NATO-a za pružanje podrške BiH i intenziviranje saradnje NATO-BiH u svim aspektima.

Vijest.ba