Prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, po kojoj je Osman Osmanović bez valjanih dokaza osuđen na pet godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina, je revizionistička i sramna. Sudski progon Osmana Osmanovića, ali i Huseina Mujanovića, predstavlja ozbiljnu prepreku normalizaciji odnosa dvije države i prevazilaženju ratnog naslijeđa.
 
U okolnostima u kojima osobe osumnjičene, optužene ili čak osuđene za najteže ratne zločine počinjene na prostoru Bosne i Hercegovine slobodno žive i rade u Srbiji, te uživaju protekciju tamošnjih vlasti, donošenje ovakve nepravedne i nezakonite odluke je grub atak na pravo i pravdu.
 
Hapšenje Osmanovića prije više od dvije godine, bez prethodno raspisane potjernice, podignute optužnice ili pokrenute istrage, čin je kojim je prekršen Protokol o saradnji državnih tužilaštava, te ozbiljno narušeno povjerenje između dvije države.
 
Nikakve neutemeljene i protivpravne optužnice i presude ne mogu i neće promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini, niti će izjednačiti ulogu branioca i agresora.

 

Vlasti Republike Srbije bi morale predmet koji vode protiv Osmanovića što prije ustupiti pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine na dalje postupanje. Od nadležnih domaćih institucija, prije svih Tužilaštva BiH i Ministarstva pravde BiH, zahtijevamo da poduzmu sve potrebne radnje kako bi se to i ostvarilo, te spriječilo dalje protivpravno procesuiranje državljana Bosne i Hercegovine u Srbiji.