Najava SDP-a da će u proceduru uputiti prijedlog izmjena Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa nije ništa drugo nego kupovina vremena i loš pokušaj skrivanja „Trojkine“ sramne uloge u sprječavanju organizacije poštenijih i transparentnijih izbora.

Upućivanjem novog prijedloga, u okolnostima kada je Predstavnički dom već usvojio Prijedlog koji je uputio Klub SDA, samo doprinosi usložnjavanju situacije i uskraćuje prostor Visokom predstavniku da zbog odbijanja rješavanja ovog pitanja u Parlamentu svojom odlukom izmijeni Izborni zakon BiH.

Ovakve najave su naročito licemjerne ukoliko u obzir uzmemo činjenicu da „Trojka“ u Domu naroda nije podržala razmatranje Prijedloga izmjena Izbornog zakona po hitnoj proceduri, što je posljedica dogovora vladajuće koalicije na Dodikovom imanju u Bakincima.

„Trojka“ ovakvim pristupom ne samo da onemogućava usvajanje Izbornog zakona u Parlamentu i sputava Visokog predstavnika da reaguje već direktno sprječavaju donošenje odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom jer su tehničke izmjene Izbornog zakona jedan od osnovnih uvjeta za taj iskorak.

S obzirom na očiglednu namjeru vladajuće koalicije da spriječe omogućavanje poštenijih i transparentnijih izbora, pozivamo Visokog predstavnika da odmah reaguje i donese odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH.