Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić izjavio je danas kako predsjednik R Srbije Aleksandar Vučić očigledno teško podnosi kritike, koje dolaze na njegov račun zbog koketiranja sa destruktivnim političkim snagama, koje destabiliziraju odnose u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz SDA.

U izjavi Softić navodi kako „premda burno, i uz puno samosažaljenja, reaguje na svaku opasku iz Bosne i Hercegovine, Vučić svakom svojom izjavom daje razloga za nove kritike“.

– Jedan dan prebraja krvna zrnca sudija Ustavnog suda BiH i kritikuje presude Ustavnog suda, čime se direktno miješa u unutrašnje odnose države BiH. Drugi dan govori kako mu je „umalo pala Banja Luka ‘95.“ te se zbog toga naoružava, što je očigledna prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. I kao kruna svega toga jeste njegova odobravajuća šutnja, kada u njegovoj kući – predsjedničkoj palati Srbije, Milorad Dodik svako malo prijeti otcjepljenjem i konfliktima – upozorava potpredsjednik SDA.

Dodaje također kako i posljednja Vučićeva izjava očigledno potvrđuje dvostruke aršine u njegovoj politici prema BiH.

– On se u kontekstu Bosne i Hercegovine, hvali da u Srbiji svaki građanin, bez obzira je li Bošnjak, Srbin, Hrvat ili drugi može biti predsjednik Srbije koji je jedan, a uvijek ga hvata panika na mogućnost da isti standard važi i u Bosni i Hercegovini. Pa zašto onda uopće spominje građanski ustav?!  Ako već gospodinu Vučiću tako teško padaju kritike iz Bosne i Hercegovine, neka svakodnevno  prestane davati razloga za njih – istaknuo je Softić.