Bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine i univerzitetski profesor Selmo Cikotić smatra da bi bilo dobro da se Milorad Dodik obrati Donaldu Trumpu, premda je teško povjerovati da bi američki predsjednik uzeo da pročita pismo nekoga ko je pod sankcijama SAD-a.

Cikotić je to izjavio povodom današnje najave Milorada Dodika, predsjednik SNSD-a i člana Predsjedništva BiH, da će pisati američkom predsjedniku kako bi ga “informirao o radu njegovih službenika u BiH”.

– Ako bi i uzeo, što bi učinio i veliki broj vrlo kvalifikovanih i ozbiljnih pripadnika američke administracije, onda bi mu jasna slika bh. političke scene postala još jasnija, a bojim se i komičnija – smatra Cikotić.

Dodao je da “administracija SAD-a, pa i sam američki predsjednik, u međunarodnim odnosima cijene druge onoliko koliko ti drugi cijene Ameriku, i posebno sami sebe”.

– Budući da administracija SAD-a iz više izvora, poznaje situaciju u BiH znatno bolje od predsjednika Dodika, onda bi Dodik svojim pismom, vlastitu apsurdnu poziciju učinio još apsurdnijom – pokušaj da se metode kojima se ostvaruje poguban uticaj na političke, društvene i medijske strukture RS-a koristi u ostvarivanju uticaja na dobro upućene pripadnike američke administracije bi dodatno pojačao distancu prema Dodiku.

Komunikacija s administracijom, pa i predsjednikom SAD-a, zahtijeva poznavanje principa civiliziranog svijeta, manira komuniciranja u međunarodnim odnosima pa i mehanizama koji se koriste u okviru rješavanja različitih otvorenih pitanja u bilo kom dijelu svijeta, uključujući i BiH, gdje je SAD do sada jako puno investirao, ostvario ogromne napretke u interesu cjelokupne BiH i svih njenih građana i naroda – istakao je Cikotić.

Smatra da američki “ljudi na terenu” kako ih kvalificira Dodik, itekako znaju šta rade.

– Tako konzistentno rade decenijama. Upravo su na taj način postignute sve pozitivne promjene u BiH, od Daytona do danas – istako je Cikotić.

Smatra da ukoliko bi Dodik, u skladu sa sadržajem svoje današnje izjave, i uputio pismo predsjedniku Trumpu, “takvo pismo bi zasigurno bilo korisno za BiH i većinu njenih građana”.

– S druge strane, posljedicama eventualnog upućivanja ovakvog pisma bi, vjerovatno, najnezadovoljniji bio sam Dodik – dodao je bivši ministar odbrane BiH i univerzitetski profesor Selmo Cikotić.

FENA