Informacija koju je objavio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji da će EU uputiti 250 miliona eura pomoći Bosni i Hercegovini predstavlja izuzetno pozitivnu vijest za našu zemlju, ocijenio je potpredsjednik Stranke demokatske akcije (SDA) Safet Softić, prenosi Fena.

 
Iako taj iznos zadovoljava samo dio potreba, to je ipak ubjedljivo najveća međunarodna pomoć koja u jeku ove pandemije stiže Bosni i Hercegovini. I na ovaj način EU je pokazala da je iskreni prijatelj našoj državi, na čemu joj svaki građanin ove zemlje treba biti zahvalan.

Apsurdno je da unatoč ovolikoj pomoći, politički predstavnici iz entiteta RS, na čelu sa Miloradom Dodikom, omalovažavaju pomoć Evropske unije, pa čak šire i otvoreni euroskepticizam i govor mržnje prema EU. Paralelno, imamo apsurdnu pojavu da se na sva zvona veliča pomoć Rusije, koja je u poređenju sa evropskom mizerna, a pri tome je poslana selektivno, s ciljem unošenja podjela u BiH i podrivanja stabilnosti - smatra Softić.

Podsjeća da je visoki komesar Borell u kontekstu Srbije već ukazao na ovakve pojave, gdje se pomoć EU ciljano omalovažava i diskreditira. Identičnu stvar u BiH čini i Dodik, šireći euroskepticizam, i to mora biti tema dolazećeg zagrebačkog samita EU-Zapadni Balkan.

Također, kada se bude ocjenjivao napredak BiH na EU putu, mora se konačno reći istina o tome ko je glavni kočničar u BiH, a to je Milorad Dodik. Ključna greška EU je što godinama bježe od toga da kažu istinu, već redovno pokušavaju reći da su "svi u BiH krivi", i oni koji pokreću stvari naprijed i Dodik koji nas koči.

Taj popustljivi odnos iz Bruxellesa upravo je proizveo ovakvog Dodika, koji u trenutku krize širi čak otvorenu mržnju prema Bruxellesu. Zato je krajnji trenutak da EU, već na zagrebačkom samitu, preispita svoj odnos prema njegovoj destruktivnoj politici - zaključio je Softić.

Oslobođenje PORTAL